Znate li voziti preko žutog kvadrata? Zagreb uvodi novi prometni znak

(Večernji list)
Promjene u signalizaciji
Red na križanjima nadzirat će prometno redarstvo kamerama, a cilj žute površine je veća sigurnost i protočnost prometa

Znate li voziti preko žutog kvadrata? Zagreb uvodi novi prometni znak


Žutim kvadratom protiv gužvi – novi znak horizontalne signalizacije, po uzoru na svjetske metropole, samo je korak do toga da promet gradom teče kao urica, kažu gradski čelnici koji su Ministarstvu prometa uputili prijedlog za uvođenje žutog kvadrata, tzv. boxa, među ostale znakove, ne bi li ih Grad nakon toga mogao postaviti na najprometnija zagrebačka križanja.


Ima i psihološki utjecaj

Raskrižje Zvonimirove i Šubićeve, primjerice, Miramarske i Vukovarske ili Vukovarske s Ulicom Hrvatske bratske zajednice u špicama ne bi više bilo puno automobila, objašnjavaju u Gradu, jer žuti kvadrat, odnosno "yellow box” psihološki bi utjecao na vozače, a i zbog zadržavanja u njemu mogli bi biti kažnjeni. Princip njegova funkcioniranja, kažu, vrlo je jednostavan.

– Kvadrat se označuje usred prometnog križanja, i ako vozač procijeni da će se u njemu zadržati neko vrijeme prije nego što uspije skrenuti, u njega ne bi trebao ni ulaziti – objašnjavaju u Gradu "žutu površinu”, kako oni nazivaju znak, pa dodaju da je iskustvo drugih gradova pokazalo da obilježavanje znatno poboljšava protok prometa, jer je prije bilo kašnjenja i zastoja zbog vozila koja su ostajala u križanju i time onemogućila poprečni tok prometa, posebice kada je tim vozilima bilo upaljeno zeleno svjetlo na semaforu. Pogotovo je uočen brzi ciklus prolaza vozila koja na raskrižju skreću ulijevo jer im je slobodan prolaz omogućen dulje nego prije.


Ubrzat će i javni prijevoz

I sad je za zadržavanje vozila nasred raskrižja propisana kazna te iznosi tisuću kuna, ali gotovo se nikad ne naplaćuje.

– Teško se to može sankcionirati jer policajac ne može utrčavati u križanje. S pomoću žute površine točno ćemo moći utvrditi tko u raskrižje nije trebao ući, što ćemo vidjeti preko kamera za parkirališni videonadzor koje su već postavljene na prometnim raskrižjima – objasnio je Mate Kraljević, savjetnik gradonačelnika, koji je i inicijator prijedloga upućenog Ministarstvu prometa. Uvođenjem žutih površina ne žele kažnjavati vozače, ističe Kraljević, nego osigurati što veću sigurnost i bolju protočnost prometa. Novim horizontalnim znakom, kažu u Gradu, neće se ubrzati samo protok automobila nego će na raskrižjima na kojima postoje i tramvajske pruge biti omogućen brži prolazak javnom prijevozu.

POGLEDAJTE Ovako će izgledati rekonstruirani zagrebački rotor
 
 

Izvor: Večernji list
Autor: Mateja Šobak
Foto: screenshot/youtube
Objavljeno: 5. 1. 2018.
Poveznica na izvor

Uskršnja košarica ove godine skuplja za 100 kuna

Uskršnja košarica ove godine skuplja za 100 kuna

(N1 Hrvatska)
Istraživanje Nezavisnih hrvatskih sindikata pokazalo je da su cijene ovogodišnjih uskršnjih košarica porasle od jedne do 100 kuna, za koli ...
Opširnije
Agencijski rad: tri po tri mjeseca – i tako dočekaju jubilarnu desetogodišnjicu

Agencijski rad: tri po tri mjeseca – i tako dočekaju jubilarnu desetogodišnjicu

(Faktograf)
Agencijski radnik, odnosno ustupljeni radnik, najčešće je star 25 do 34 godine, ima završenu gimnaziju, strukovnu ili umjetničku srednju ško ...
Opširnije