Sastanak Odbora NHS-a za zaštitu na radu

NHS – 9. rujna 2019. godine u Zagrebu je održana 10. sjednica Odbora NHS-a za zaštitu na radu, na kojoj su predstavnici NHS-a u različitim tijelima i odborima na nacionalnoj i europskoj razini članove Odbora izvijestili o radu i aktivnostima tih tijela.

Sastanak Odbora NHS-a za zaštitu na radu


Cvetan Kovač, kao predstavnik NHS-a u Nacionalnom vijeću za zaštitu na radu, predstavio je dosadašnji rad Vijeća, dok je Marko Palada kao predstavnik NHS-a u Savjetodavnom vijeću za zaštitu na radu i Upravnom odboru EU OSHA-e izvijestio o dosadašnjem radu tih tijela te budućim aktivnostima.

C. Kovač također je podnio izvještaj o radu Odbora NHS-a za zaštitu na radu u protekle 4 godine.

Članovi Odbora za zaštitu na radu s posebnom su pozornošću i interesom pratili predstavljanje projekata sindikata udruženih u Nezavisne hrvatske sindikate sufinanciranih iz Europskog socijalnog fonda, jačanje socijalnog dijaloga - faza III.

Na ovoj sjednici Odbora predstavljene su zanimljivosti vezane uz provedbu tri projekta na unaprjeđenju socijalnog dijaloga i zaštite zdravlja i sigurnosti na radu. Koordinatori pojedinih projekata, Anđelko Kasunić - Nezavisni cestarski sindikat, Matea Mikić- Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske i Željko Jurić iz Nezavisnog sindikata radnika u proizvodnji hrane i pića iz Kutjeva, održali su zanimljiva i interaktivna izlaganja iz kojih izdvajamo:

 
„Jačanje sindikalnog organiziranja u sektoru cestovnog prometa"– Nezavisni cestarski sindikat

Nezavisni cestarski sindikat u partnerstvu s Nezavisnim hrvatskim sindikatima od 29. ožujka 2018. do 29. rujna 2019. provodi projekt "SPEAK UP 2: Jačanje sindikalnog organiziranja u sektoru cestovnog prometa”  koji Europska unija sufinancira u stopostotnom iznosu od 1.443.545,41 HRK sredstvima iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali Europskog socijalnog fonda.

Cilj projekta je unaprijediti kvalitetu, održivost i učinkovitost socijalnog dijaloga u sektoru cestovnog prometa Republike Hrvatske jačanjem kapaciteta cestarskih sindikata kroz nacionalno i međunarodno umrežavanje, razvoj sektorskih politika te primjenu inovativnih pristupa informiranja, edukacije i promocije sindikalnog djelovanja. Okosnica ovog projekta je razvoj kvalitetnog i održivog socijalnog dijaloga u sektoru cestovnog prometa temeljenog na znanju, komunikaciji i suradnji na svim razinama djelovanja socijalnih partnera, ali i drugih uključenih dionika.

Projekt će ojačati kapacitete Nezavisnog cestarskog sindikata kroz cjelovit program edukacija članova sindikata, daljnje umrežavanje s regionalnim cestarskim sindikatima, jačanje djelovanja sindikata u razvoju sektorskih politika izradom i promoviranjem nacionalne sektorske strategije zaštite na radu, razvoj sindikalnog sustava edukacije i informiranja za članove i radnike unutar sektora korištenjem inovativnih pristupa te promociju sindikalnog djelovanja kod šire javnosti, a posebice kod mladih.

 

„Dijalog i znanje napredak grade"– Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske

Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske je s Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za Projekt Dijalog i znanje napredak grade, vrijedan 1,221.224,78 kuna.

Održavanjem ukupno 8 seminara i radionica, cilj je ojačati stručne i pregovaračke kapacitete predstavnika radnika, edukacijom o specifičnostima radnih odnosa i zaštite na radu u sektoru, te osposobljavanjem komunikacijskim vještinama potrebnim za komuniciranje s poslodavcem, članovima sindikata i svim radnicima. Na međunarodnoj Konferenciji raspraviti će se utjecaj 4. industrijske revolucije na radne odnose i socijalni dijalog u sektoru.

U sklopu projekta izradit će se 4 priručnika, jedan iz područja radnog prava, dva iz područja zaštite na radu, te jedan o komunikacijskim vještinama. Predviđena je izrada web pod-stranice Projekta na kojoj se ažurno objavljuju sve informacije, tekstualne i slikovne, sa seminara, radionica i ostale aktivnosti s provedbe Projekta.

Ciljane skupine: 60 sindikalnih povjerenika, članova radničkog vijeća, povjerenika radnika za zaštitu na radu i ostali aktivni članovi sindikata.

M. Mikić je prisutnima predstavila i priručnike koji su izrađeni u sklopu projekta.

 

”Zaštita na radu – prilika i izazov u socijalnom dijalogu”– Nezavisni sindikat radnika u proizvodnji hrane i pića, Kutjevo

Nezavisni sindikat radnika u proizvodnji hrane i pića iz Kutjeva, u suradnji s partnerima u projektu, Brodsko-posavska županija, Hrvatska udruga poslodavaca, Nezavisni hrvatski sindikati, Nezavisni sindikat »Socijalna pravda«, Požeško-slavonska županija, od 29. ožujka 2018. godine do 28.rujna 2019. godine provode projekt „Zaštita na radu-prilika i izazov u socijalnom dijalogu". Ukupna vrijednost Projekta je 962.917,20. kuna. Projektom je planirano istražiti kvalitetu socijalnog dijaloga u provedbi zaštite zdravlja i sigurnosti na radu, unaprijediti znanja i vještine svih dionika važnih za osnaživanje socijalnog dijaloga iz zaštite na radu, ojačati razmjenu iskustava i najboljih praksi za kvalitetniji i snažniji socijalni dijalog o temama važnim za zdravlje i sigurnost  radnika, te stvoriti nužne stručne kapacitete za pokretanje Škole socijalnog dijaloga. Projekt se provodi na području Slavonije i Baranje, odnosno Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske i Vukovarske-srijemske županije.

Projekt je realiziran kroz nekoliko projektnih aktivnosti:

Istraživanje ”Kvaliteta socijalnog dijaloga u provedbi zaštite na radu” provedeno je sredinom 2018. godine za bolje razumijevanje uloge, značaja i zastupljenosti dionika socijalnog dijaloga u radu tijela za zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu na svim razinama. Provedeno istraživanje rezultiralo je dvjema publikacijama ”Kvaliteta socijalnog dijaloga u provedbi zaštite zdravlja i sigurnosti na radu” s rezultatima istraživanja i „Priručnikom za praktični rad povjerenika radnika za zaštitu na radu".

Na edukacijama ”Zaštita na radu kroz kolektivno pregovaranje” sudjelovalo je 80 sudionika s područja Slavonije i Baranje, a održane su u Kutjevu, Osijeku, Slavonskom Brodu i Vinkovcima.

Edukacije ”Osnažimo znanja i vještine povjerenika radnika za zaštitu na radu” u trajanju od 5 mjeseci, pohađalo je više od stotinu  sudionika, u četiri skupine i to u Kutjevu, Slavonskom Brodu, Vinkovcima i Osijeku. Radionicu ”Zaštita na radu u praksi” pohađalo ju je 80 sudionika s ciljem razvoja kompetencija za svakodnevni siguran rad i praktičnu primjenu zaštite na radu. Okrugli stol ”Zaštita na radu – prilika i izazov” održan u mjesecu svibnju u Osijeku, poslužio je prije svega  jačanju razmjene iskustava i najboljih praksi za kvalitetniji i snažniji socijalni dijalog.

Posebno je naglašen značaj ravnopravnog sudjelovanja, angažiranosti i posvećenosti u realizaciji projekta oba socijalna partnera i predstavnika regionalne samouprave – time i potvrda njihovog jednakog interesa za ostvarenje ciljeva projekta, te  činjenica da se projekt provodi na području Slavonije i Baranje, dakle regionalno.
 
 
 
Izvor: nhs.hr

DETALJI VLADINOG POPUŠTANJA SINDIKATIMA Nakon 65. radit će samo onaj tko to želi: Poslodavci neće u penziju smjeti slati 65-godišnjake koji to neće

DETALJI VLADINOG POPUŠTANJA SINDIKATIMA Nakon 65. radit će samo onaj tko to želi: Poslodavci neće u penziju smjeti slati 65-godišnjake koji to neće

(Jutarnji list)
Ako radnik ima ugovor o radu na neodređeno vrijeme neće ga se moći poslati u mirovinu sa 65 godina, kao što je sada definirano u Zakonu ...
Opširnije
Čovjek koji je prijavio Kalmetu: Da ga je Plenković smijenio, bio bi osuđen

Čovjek koji je prijavio Kalmetu: Da ga je Plenković smijenio, bio bi osuđen

(Index)
"SUDAC je poklonio vjeru optuženicima, a ne svjedocima. Kad je već tako, bilo je za očekivati da Božidar Kalmeta danas bude oslobođen" ...
Opširnije
'PA NAŠ MINISTAR UOPĆE NE ZNA KOLIKE SU NAM PLAĆE' Izjava Kujundžića izazvala žestoke reakcije među liječnicima

'PA NAŠ MINISTAR UOPĆE NE ZNA KOLIKE SU NAM PLAĆE' Izjava Kujundžića izazvala žestoke reakcije među liječnicima

(Jutarnji list)
"Nisam ekspert za financije, ali mislim da je predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) Krešimir Luetić krivo rekao da je prosječna p ...
Opširnije