NEVLADINE UDRUGE UPOZORAVAJU: Sabor je danas otvorio još prostora korupciji i uništio šanse mladima

(Novi list)
Zakon o koncesijama
Odbijanjem tog amandmana omogućili su da banke de facto postanu davatelji koncesija kad na njih steknu pravo«, smatraju Centar za mirovne studije, Pokret otoka i GONG. I ono najgore ...

NEVLADINE UDRUGE UPOZORAVAJU: Sabor je danas otvorio još prostora korupciji i uništio šanse mladima


I ono najgore, kako navode, odbili su prihvatiti amandman koji bi omogućio da lokalna vlast, županija ili Vlada određene koncesije rezerviraju za one gospodarske subjekte koji zapošljavaju ranjive skupine na tržištu rada, primjerice mlade.

ZAGREB - Centar za mirovne studije, Pokret otoka i GONG ocijenili su u petak da je Sabor kukavički donio Zakon o koncesijama, isključivo na temelju glasova vladajuće koalicije, a suprotno zahtjevima građana, udruga, lokalnih inicijativa i oporbe. »Donio ga je kukavički, tako da ga je bez najave stavio u proceduru glasovanja, ignorirajući pritom zahtjeve za treće čitanje i otvaranje javne rasprave te apsolutno sve amandmane koje su uputili građani, organizacije civilnog društva i stručnjaci«, navode u priopćenju te udruge.

Ističu da je Vlada zajedno sa saborskim zastupnicima HDZ-a, HNS-a i nacionalnih manjina odbila prihvatiti amandman na Zakon o koncesijama koji bi osigurao sudjelovanje lokalnih zajednica i zainteresirane javnosti u postupcima dodjele koncesija, čime bi se izravno smanjio rizik od korupcije i spriječile malverzacije javnim dobrima. »Zanimljivo, protiv toga su čak glasovali i gradonačelnici kojima je to izravni interes, ali najveći interes im je zasigurno da javnost ne može kontrolirati što oni rade«, dodaje se u priopćenju.

Također, upozoravaju, odbili su prihvatiti amandman koji bi onemogućio dodjeljivanje koncesija za usluge koje se pružaju građanima ako bi takve koncesije utjecale na poskupljenje usluge koju građani plaćaju. »Izravno i sa smiješkom odbili su zaštiti građane od povećanja cijena usluga od općega gospodarskog interesa i omogućili koncesionarima da – ako ponude najvišu cijenu za koncesiju – poslije s naplatom usluge građanima mogu raditi što hoće«, ocjenjuju udruge. »Odbili su prihvatiti i amandmane koji su ciljali na zaštitu općih dobara kojima bi se onemogućilo da banka – kada dođe u posjed koncesije na temelju založnog prava – ne može to pravo dodjeljivati bilo kome po vlastitom odabiru.

Odbijanjem tog amandmana omogućili su da banke de facto postanu davatelji koncesija kad na njih steknu pravo«, smatraju Centar za mirovne studije, Pokret otoka i GONG. I ono najgore, kako navode, odbili su prihvatiti amandman koji bi omogućio da lokalna vlast, županija ili Vlada određene koncesije rezerviraju za one gospodarske subjekte koji zapošljavaju ranjive skupine na tržištu rada, primjerice mlade.

»Da je ovaj amandman prihvaćen, omogućio bi da zadruga mladih iz Slavonije prioritetno dobije koncesiju za korištenje vode za, primjerice, pokretanje proizvodnje prirodnog soka, ili ribarskoj zadruzi mladih s Visa da dobije prioritet za pokretanje uzgoja riba. Primjera je mnogo, ali mogućnosti i perspektive da se javno dobro koristi za zapošljavanje onih s najmanje šanse, a to su mladi u ruralnim i otočnim područjima, nakon današnjeg dana više nema.

Ovaj amandman omogućio bi i lakše pokretanje posla za druge ranjive skupine na tržištu rada, kao što su nacionalne manjine, ali upravo oni koji zastupaju nacionalne manjine nisu ga podržali«, ističe se u priopćenju. Dodaje se kako nije teško zaključiti da vladajuća koalicija u Saboru ima samo jedan cilj: pokazati da ima većinu, pa makar nas to stajalo i odljeva mladih, povećanja korupcije i prepuštanja upravljanja strateških dobara stranim bankama.

»I dok stranke na vlasti riječima jadikuju za mladima koji napuštaju zemlju, djelima rade upravo suprotno donoseći zakone koji mlade ostavljaju bez perspektive u njihovim lokalnim zajednicama i domovini«, ističe se u priopćenju. Pokret otoka, Centar za mirovne studije i GONG najavili su da će idući tjedan obavijestiti javnost o »daljnjim koracima u borbi protiv štetnih odredaba tog zakona«.
 
 
Izvor: Novi list
Autor: HINA
Snimio: Sergej Drechsler
Objavljeno: 30. 6. 2017.
Poveznica na izvor

Jurčić: Rad nedjeljom ne koristi nikome

Jurčić: Rad nedjeljom ne koristi nikome

(Index)
KLJUČNI PODACI
Smatra kako rad nedjeljom ne donosi ništa trgovini ni proizvodnji
Radno vrijeme tijekom tjedna dovoljno je za kupovinu ...
Opširnije
IZBRISANO PRAVO NA RAD Ima li tiha većina volje boriti se ovdje i sada ili je rješenje bijeg iz Hrvatske?

IZBRISANO PRAVO NA RAD Ima li tiha većina volje boriti se ovdje i sada ili je rješenje bijeg iz Hrvatske?

(Novi list)
Kršenje radničkih prava
Radnik, kao jedan od nosivih identitetskih stupova socijalističkog režima, u tzv. tranziciji morao je biti ideolo ...
Opširnije
Više novca, više sigurnosti, bolja kvaliteta života za radnike Deutsche Telekoma u Njemačkoj

Više novca, više sigurnosti, bolja kvaliteta života za radnike Deutsche Telekoma u Njemačkoj

(HST)
U odlučujućem četvrtom krugu pregovora, koji je održan 11. i 12. travnja 2018. godine pregovarači sindikata Ver.di su postigli dogovor s pregovara ...
Opširnije