Ključni svjedok protiv Kalmete promijenio iskaz

(Index)
NA SUĐENJU HDZ-ovom bivšem ministru Božidaru Kalmeti i drugima u cestarskoj grani afere Remorker danas je svjedočio jedan od dvojice ključnih svjedoka, osječki poduzetnik Drago Tadić.

Ključni svjedok protiv Kalmete promijenio iskaz


Kako smo već pisali, Tadić je danas na sudu ispričao da je Josipu Sapunaru, jednom od tadašnjih čelnika Hrvatskih autocesta, 2015. godina kao "prijatelj firme" isplatio milijun kuna u gotovini koje je ubacio u prtljažnik njegova automobila.

"Izašao sam iz restorana i iz svog Audija izvadio poslovnu torbu u kojoj je bilo milijun kuna u gotovini. Sapunar nije izlazio, pritisnuo je gumb i prtljažnik se otvorio, a ja sam ubacio torbu. U vozilu je bila još jedna osoba, a mislim da je to bio Milivoj Mikulić, no nisam siguran", ispričao je Tadić danas dodavši da je "gotovinu izvukao preko strateškog partnera iz Austrije".

Osim milijun kuna 2005. Osijek Koteks je, kazao je Tadić, na traženje optuženog Mikulića s 250.000 kuna sponzorirao izgradnju sportske dvorane u Prološcu te sa 100.000 kuna izgradnju crkve u Splitu.


Promijenio iskaz u korist Kalmete?

No posebno je zanimljivo da je Tadić promijenio iskaz i više ne tereti HDZ-ovog moćnika Kalmetu.

Naime, dok je 2013. u iskazu rekao da mu je Sapunar rekao da iza firme Zelot stoje on, Livaković i - Kalmeta, to danas nije ponovio. Jedan je to od ključnih dokaza protiv Kalmete. Tada je u nekoliko navrata spomenuo Kalmetu kada je govorio o izvlačenju novca, a danas ga je potpuno izostavio.

Na početku ovog postupka Tadić je bio osumnjičen, ali je nakon istražnog iskaza, ponešto drugačijeg od današnjeg, dobio oprosnicu. Poduzetnik koji čeka izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne zbog pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda kako bi Branimir Glavaš bio pušten na slobodu, posvjedočio je i da se s Kalmetom sastao samo jednom i to na službenom sastanku u društvu još 12 direktora.

Uskok tvrdi da je Kalmeta povezao ljude iz svog Ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) te da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta, a optužen je i da je narudžbom promidžbenog filma Prometna renesansa Hrvatske Ministarstvo kojem je bio na čelu oštetio za više od 600 tisuća kuna. Uz Kalmetu, koji odbacuje sve optužbe, na optuženičkoj klupi su se našli i njegovi državni tajnici te dužnosnici u HAC-u Zdravko Livaković i Milivoj Mikulić.

Nekadašnji financijski direktor HAC-a Sapunar još je u istrazi Livakovića i Mikulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker u vlasništvu Igora Premilovca koji je poput Sapunara, nakon priznanja Uskokovih optužbi, sporazumno osuđen na povrat novca i rad za opće dobro.
 
 
Izvor: Index.hr
Autor: R.I.
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Objavljeno: 3. 9. 2018.

Poveznica na izvor
 
 
 

BELJAK I HSS OGORČENI ZBOG PLENKOVIĆA 'Ovo je možda njegova najskandaloznija izjava do sada!'

BELJAK I HSS OGORČENI ZBOG PLENKOVIĆA 'Ovo je možda njegova najskandaloznija izjava do sada!'

(Jutarnji list)
NEPRIMJERENA PORUKA PREMIJERA
HSS je u ponedjeljak ocijenio da je izjava premijera Andreja Plenkovića o nižoj cijeni rada u Hrvatskoj ...
Opširnije
Sledit će vam se krv u žilama! Plenkovićeva Vlada u užasavajućem pothvatu

Sledit će vam se krv u žilama! Plenkovićeva Vlada u užasavajućem pothvatu

(Dnevno.hr)
Imajući u vidu broj onih koji odlaze iz Hrvatske, a kada se pak paralela povuče s onima koji ostaju u našoj zemlji, uskoro bismo se mogli pr ...
Opširnije
Još jedan grad sprema zabranu rada nedjeljom:

Još jedan grad sprema zabranu rada nedjeljom: "Sad je pravo vrijeme za to"

(Dnevnik.hr)
TRGOVCIMA NUDE DVIJE OPCIJE
I ovu je nedjelju svaki treći Hrvat proveo na poslu, a najveći dio njih u trgovini. Nakon što je je Općina I ...
Opširnije