Splitom i Splitsko-dalmatinskom županijom 2018. godine vladao je pravi prometni kolaps, no do 2024. svi projekti koji će i južni dio države učiniti prostorom sa suvremenim prometnim rješenjima, bit će gotovi.

Neke smo već započeli, druge pripremamo, no jedno je sigurno – najveća županija postaje i najveće gradilište, nakon pelješkog mosta. Gotovo šest milijardi kuna će se uložiti u sve prometne projekte u gradu Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji! I ne brinite, novac ćemo osigurati, ako ne većinu iz EU fondova, onda iz državnih blagajni, kao i iz međunarodnih kreditnih institucija. Pa već smo samo u jednoj godini uštedjeli 50 milijuna kuna kamata rekonstrukcijom Hrvatskih cesta – s vrećom, bolje reći kontejnerom punih darova, u kojoj su pobrojani kilometri, što cesta, mostova, tunela, željezničkih trasa, ali i ulaganja u luke – rekao je u Splitu Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture.

FINANCIRANJE IZ EU FONDOVA

Najavio je tako prvi čovjek ovog važnog ministarstva županu Blaženku Bobanu i brojnim gradonačelnicima te načelnicima okupljenim u prostorima Županije, kako eto startaju s realizacijom dogovora od 4. svibnja 2018. godine, kada je na sjednici Vlade RH u Splitu, među 22 točke dnevnog reda upravo njih 17 imalo predznak infrastrukture!

– Detektirali smo tada kako ovdje imate mnogo crnih prometnih točaka, zagušenja protoka vozila, poglavito ljeti, kako zaostajete u prometnoj povezanosti u odnosu na druge krajeve Hrvatske i odlučili tu sliku promijeniti. Projekti se rade, svaki je u nekoj svojoj fazi provedbe, kreću javne nabave, neki se grade, a za neke se još uređuje projektna dokumentacija, no kreće se! Pred nama je novo razdoblje financiranja iz EU fondova 2021.-2027. i većinu sredstava tražit ćemo iz te omotnice, no prvenstveno se u ovom slučaju oslanjamo na nacionalna sredstva – svjetliju, prometno rasterećeniju budućnost središnjeg dijela županije najavio je ministar Butković, a sve je potvrdio i župan Blaženko Boban.

– Bili smo uporni, ponekad i dosadni na sastancima tražeći rješenja, i evo sad kad vidim ritam javne nabave za provedbu svega, znam da smo uspjeli. Prije 21 mjeseca, uoči sjednice Vlade u Splitu, nismo imali ni jedan pripremljeni dokument, dočekale su nas prazne ladice, no sada imamo pregršt rješenja za anuliranje gužvi, bolju povezanost svih dijelova naše županije – ministru i cijelom timu iz svih državnih tvrtki zaduženih za poboljšanje cestovnog te željezničkog prometa zahvalio je župan Boban.