Vozač u Hrvatskim autocestama, Ivan, dobio je otkaz jer se tijekom pandemije COVID-a nije htio cijepiti niti testirati, pa ga nisu puštali na radno mjesto jer su radnici HAC-a pri dolasku morali predočiti digitalnu COVID potvrdu.

Međutim, Ivan je nije imao jer je pripadao skupini ‘antivaksera’, piše Danica.hr.

Dobio je otkaz, a potom tužio HAC navodeći kako je otkaz nezakonit i nedopušten jer je on dolazio na posao svaki dan, ali ga portir nije puštao bez digitalne potvrde ili testa koji se, inače, besplatno provodio u HAC-u. 

– Meni cijepljenje i testiranje nije bilo prihvatljivo jer sam imao saznanja o mogućoj štetnosti takvih postupaka, kao i saznanja o spornom nastanku pandemije u čemu ima brojnih nelogičnosti. Za to nema znanstvene osnove – žalio se Ivan.

Otkaz je dobio 27. prosinca preklani, a rekao je da je jednom kad mu nisu dopustili uzlazak u firmu, pozvao i policiju kako bi se evidentiralo da mu pristup nije omogućen te je takav zapisnik napravljen. Nakon toga nije dolazio na posao.

– Napisao sam poslodavcu da odbijam testiranje i cijepljenje zbog zabrinutosti za vlastito zdravlje i život, za što imam argumente, ali oni su ustrajali u namjeri da mi otkažu ugovor o radu – pravdao se Ivan.

Nakon otkaza nije “bio u mogućnosti prijaviti se na Zavod za zapošljavanje, tamo je pristupio dok su još na snazi bile mjere te nije niti pušten unutra”.

Sudac je prošlog tjedna odbio njegovu žalbu i zaključio kako je otkaz zakonski opravdan. Na presudu se može žaliti u zakonom predviđenom roku.