Ove je godine Istarskim ipsilonom prošlo 27 milijuna putnika, a već četvrtu godinu zaredom nije bilo smrtno stradalih.

Napori uloženi od strane koncesionara Bina-Istre u sigurnost putnika na ovoj prometnici prepoznati su i od strane certifikacijske kuće Det Norse Veritas.

Ovime je Bina-Istra postala jedna od 500 tvrtki u svijetu s ovom certifikacijom, a prva je u Hrvatskoj i široj regiji. Ove je godine Bina-Istra provela 60 mjera za poboljšanje sigurnosti na cestama, naglašava stručnjak za procedure donošenja međunarodnih normi Robert Verbanac. Među njima se ističe moderan tehnološki sustav za praćenje sigurnosti koji nije nabavljen, već je razvijen unutar Bina-Istre, a uključuje korištenje dronova za nadzor.

Dronovima ne upravljaju ljudi, već je cijeli je sustav, naglašava Šuran, automatiziran.

Prvo je ovo takvo rješenje u svijetu, za koje su zainteresirane i inozemne tvrtke, a početak redovnih letova dronova nad Istarskim ipsilonom očekuju se u veljači, odnosno po izdavanju dozvole Agencije za zrakoplovstvo. S ciljem poboljšavanja sigurnosti na brzoj cesti, Bina-Istra je u suradnji s policijom i svih 14 istarskih autoškola provela projekt dodatne obuke vožnje na brzoj cesti. Najvažniji sigurnosni projekt, prema ocjeni generalnog direktora Daria Silića, je izgradnja dodatnih traka i proširenje tunela Učka.

Više u prilogu: