Hrvatske ceste će ovih dana objaviti natječaj za nabavu 10 novih osobnih automobila, a za to namjeravaju potrošiti dva milijuna kuna. U toj državnoj tvrtki nabavu novih vozila pravdaju velikim troškovima održavanja koje sad imaju za vozila nabavljena 2008. godine, a riječ je o passatima koje koriste članovi uprave i direktori sektora.

Niža klasa za direktore

Za članove uprave HC-a planira se zadržati istu klasu vozila, dok će direktori dobiti klasu nižu od dosadašnje.

Prema računici koju su nam iznijeli u HC-u, troškovi za 10 starih vozila dosad su iznosili 5,8 milijuna kuna, a za novih 10 vozila ti će troškovi pasti na 3,2 milijuna kuna u četiri godine. Član uprave HC-a Nenad Maljković kaže da će nove automobile nabaviti na operativni leasing koji je zapravo čisti najam jer su u njegovu cijenu uračunati i svi troškovi održavanja.

Na održavanje postojećih 10 vozila koje koriste članovi uprave i direktori dosad je potrošeno oko 900.000 kuna. A među tim je vozilima i touareg V8 koji je plaćen 551.000 kuna bez PDV-a i koji sad stoji u garaži jer je preskup za vožnju s obzirom na veliku potrošnju goriva, a zbog toga ga je i teško prodati, žale se u HC-u. HC u svom voznom parku ima oko 110 osobnih vozila, i to modele golf i polo, koji su nabavljeni također 2008., odnosno kupljeni kao i passati. Maljković kaže da će u dogledno vrijeme zamijeniti i taj dio voznog parka, ali uz znatno smanjenje broja vozila.

Hrvatske ceste tako su četvrta državna tvrtka koja je u posljednje vrijeme krenula u nabavu novih automobila, a to se dosad u javnosti dosta negativno percipiralo.

Nova će vozila nabaviti i Autocesta Rijeka – Zagreb, HEP i Plinacro.

Ukupno te četiri tvrtke nabavljaju 1644 vozila za koja namjeravaju potrošiti 256,4 milijuna kuna. U svim tim tvrtkama te nabave pravdaju smanjenjem troškova.

U HEP-u, u kojem su se odlučili za kupnju, a ne leasing vozila jer smatraju da je to jeftinije, raspisali su nadmetanja za nabavu 578 osobnih vozila procijenjene vrijednosti 59,4 milijuna kuna, zatim 973 teretna i kombi vozila procijenjene vrijednosti 169,9 milijuna kuna te 20 električnih vozila za koja planiraju dati 4,7 milijuna kuna. Uštedjet će, kažu, 30 milijuna kuna godišnje.

Režu flote

ARZ nabavlja nove automobile vrijedne 14,3 milijuna kuna, a taj ugovor nakon spajanja dviju tvrtki preuzeo je HAC-Održavanje i naplata cestarine. Dosad su preuzeli 18 osobnih vozila, među njima i peugeote 508, a u planu je preuzimanje još 20 vozila. Ti su automobili uzeti u najam, a uštede su, tvrde u HAC-ONC-u, i do 50 posto u odnosu na stari vozni park. U Plinacru nabavljaju 45 osobnih i teretnih vozila, i to na operativni leasing, a vrijednost je te nabave 6,1 milijuna kuna. U toj tvrtki navode da time režu svoju flotu za 30 posto.
 
Četiri poduzeća tvrde da obnovom voznog parka štede milijune
 
Hrvatske ceste
 
Na leasing 10 novih vozila
Trošak Članovi uprave i direktori sad voze passate iz 2008., a u HC-u tvrde da će nakon nabave novih troškove za ta vozila smanjiti sa 5,8 na 3,2 milijuna kuna. Za 10 novih vozila planiraju dati dva milijuna kuna.
 
HEP
 
Passati umjesto audija
Kupnja HEP će kupiti nove automobile i vozila, a ne uzeti ih na leasing kao što se to obično radi. Uprava koja sad vozi audije dobit će klasu niže automobile. Za 1571 vozilo daju 234 milijuna kuna.
 
Plinacro
 
Režu vozni park za 30 posto
Leasing Plinacro uzima u operativni leasing 45 vozila, i to 18 vozila niže srednje klase i 27 tehnoloških vozila. U toj tvrtki za tu nabavu planiraju potrošiti 6,1 milijuna kuna. Režu vozni park za 30 posto.
 
HAC-ONC
 
Za upravu peugeot 508
Najam HAC-ONC uzet će u najam ukupno 38 osobnih vozila. Dosad su preuzeli njih 18, među kojima i peugeot 508 za upravu te tvrtke. Vrijednost je okvirnog ugovora 14,3 milijuna kuna.
 
 
Izvor: Večernji.hr
Autor: Josip Bohutinski
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
Objavljeno: 29. 7. 2014.