Čak deset ponuda pristiglo je na natječaj Hrvatskih autocesta za novi sustav naplate i nabavu rezervne opreme. Ponude su jučer otvorene, a procijenjena vrijednost nabave bila je 100 milijuna eura bez PDV-a.

Najpovoljniju financijsku ponudu dala je zajednica gospodarskih subjekata iz Slovačke SkyToll i TollNet, u iznosu od 79,9 milijuna eura bez PDV-a. Druga po redu je ponuda austrijske tvrtke Kapsch Traffic u vrijednosti od 89,7 milijuna eura bez PDV-a. Treća po financijskoj vrijednosti je ponuda kineske kompanije CTFO Jeton Technology od 89,9 milijuna eura.

Među ponuditeljima su i tri hrvatske kompanije: King ICT, KončarDigital i Ericsson Nikola Tesla. Ponuda King ICT-ja "teška" je 187,9 milijuna eura bez PDV-a, KončarDigitala 96,8 milijuna eura bez PDV-a, a Ericssona 219,6 milijuna eura bez PDV-a. Najskuplju ponudu predala je španjolska tvrtka SICE čija je vrijednost 244,4 milijuna eura bez PDV-a. 

HAC nakon otvaranja ponuda ima 90 dana za donošenje odluka o odabiru.

Prema neslužbenim informacijama, u Hrvatskim autocestama iznimno su zadovoljni brojem ponuda i kvalitetom ponuditelja. Najpovoljniju ponudu predala je poznata europska kompanija SkyToll koja je dosad radila naplate u Slovačkoj, Češkoj, Sloveniji i Urugvaju. Austrijski Kapsch također je eminentna svjetska kompanija u ovom segmentu, koja je sustave naplate implementirala u Austriji, Francuskoj, Brazilu i drugim zemljama.

Jučer su Hrvatske ceste odlučile da će tunel Kozjak na spojnoj cesti čvor Vučevica - čvor DC8 graditi kineska kompanija China Road and Bridge Corporation koja je sagradila Pelješki most. Njihova ponuda iznosi 74,6 milijuna eura.

 

Autor: Krešimir Žabec
Objavljeno: 19.7.2023.