28. travnja 2023. godine smo organizirali Osnivačku skupštinu Podružnice Županijske ceste Zagrebačke Županije. Za predsjednika Podružnice ŽCZŽ je izabran Miroslav Klarić koji je održao govor u kojem je istaknuo neke od dosadašnjih problema unutar poduzeća s kojima se treba dalje boriti, a vezani su za kolektivne pregovore koji čekaju NCS. Novi kolektivni ugovor za ŽCZŽ će se ugovarati krajem rujna i NCS će se pobrinuti da se izborimo za poboljšanje statusa kojeg traže naši članovi u vidu boljih materijalnih prava za radnike. Istaknuo je da sindikat želi biti partner upravi poduzeća i zajednički pronalaziti bolja rješenja za radnike ŽCZŽ, kao i za poduzeće. Predstavio je svoju viziju funkcioniranja Podružnice ŽCZŽ u razdoblju od iduće četiri godine, u kojoj se naglasak stavlja na Izvršni odbor koji formulira smjer rada Podružnice na svojim redovnim sastancima. Istaknuo je da je cilj osnivanja Podružnice samostalno kolektivno pregovaranje unutar poduzeća ŽCZŽ. 

Anđelko Kasunić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata, je održao govor za sve okupljene. Predstavio je dosadašnji rad sindikata, ciljeve koji su do sada postignuti i viziju za Podružnicu ŽCZŽ. Iznio je da će na pregovorima pregovarati samo za članove sindikata i samim time, neka bolja prava za radnike će imati samo članovi NCS-a. Najavio je početak kolektivnih pregovora koje će NCS voditi samostalno, budući da je skoro više od pola zaposlenika ŽCZŽ sada član NCS. Najavio je obilazak baza kako bi se utvrdilo što točno članovi Podružnice ŽCZŽ žele. 

Govor je održao i potpredsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata, Mijat Stanić. Poželio je uspješan rad Podružnici ŽCZŽ i rješavanje postojećih problema. Pričao je o uspješnim štrajkovima sindikata, prednostima udruživanja za bolje radne uvjete u budućnosti te je poručio da sindikat nije neprijatelj firme. Napomenuo je da je cilj Nezavisnog cestarskog sindikata ujediniti sve cestarske sindikate kako bi se borba za prava radnika mogla odvijati još efikasnije.