Obzirom da je sada  posve  sigurno da se kolektivni pregovori neće završiti do Uskrsa, Uprava Hrvatskih cesta uvažila je upozorenja Nezavisnog cestarskog sindikata te je dana 19. ožujka 2018. godine donijela jednostranu odluku po kojoj će se svim radnicima Hrvatskih cesta isplatiti uskrsnica u iznosu od 500,00 kuna te uručiti dar u naravi u vrijednosti od 500,00 kuna.

Zahvaljujemo Upravi poslodavca na razumijevanju i iskazanoj hrabrosti za donošenje navedene  odluke te očekujemo njihovo daljnje učinkovito djelovanje koje će rezultirati skorim okončanjem započetih pregovora i potpisom novog Kolektivnog ugovora, kojim će se će dodatno jamčiti pravo na uskrsnicu, kao i druga  stečena, odnosno ugovorena prava radnika Hrvatskih cesta kroz ugovorno razdoblje od narednih 5 (pet) godina.

Na rečenom je tragu dana 20. ožujka 2018. godine održan i četvrti po redu, sastanak pregovaračkih odbora Nezavisnog cestarskog sindikata i Uprave Hrvatskih cesta,  na kojem je uložen značajan trud radi pronalaženja optimalnih rješenja za novi kolektivni ugovor temeljem drugog prijedloga sindikata za novi Kolektivni ugovor Hrvatskih cesta  od 16. ožujka 2018. godine.

U  cilju  definiranja realno mogućih  i održivih rješenja za novi kolektivni ugovor, koja bi bila prihvatljiva za obje strane, tijekom održanih pregovora postignut je značajan napredak na približavanju stavova pregovaračkih odbora, što je rezultiralo i nacrtom djelomično usaglašenog Kolektivnog ugovora za Hrvatske ceste, kojeg možete pogledati u nastavku teksta.