ZAKON O PRIJEVOZU 'Sve će to pridonijeti većem zapošljavanju i donijeti korist gospodarstvu, a uklonit će i birokratske barijere'

(Jutarnji list)
RASTE JAVNA PODRŠKA NACRTU
Novi Zakon o prijevozu u cestovnom prometu, koji će liberalizirati taksi tržište i legalizirati rad Ubera, u javnosti je podigao veliku prašinu....

ZAKON O PRIJEVOZU 'Sve će to pridonijeti većem zapošljavanju i donijeti korist gospodarstvu, a uklonit će i birokratske barijere'


Novi Zakon o prijevozu u cestovnom prometu, koji će liberalizirati taksi tržište i legalizirati rad Ubera, u javnosti je podigao veliku prašinu, a zbog tog zakona udruženja lokalnih taksista podnijela su i kaznenu prijavu protiv ministra prometa Olega Butkovića i njegovih suradnika zbog zloporabe položaja i ovlasti jer se "već dvije godine ne zabranjuje ilegalni rad Ubera u Hrvatskoj”.

S druge strane, donošenje novog zakona podržala je Hrvatska gospodarska komora (HGK), Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), tvrtka Cammeo, rent a car tvrtke, autobusni i kamionski prijevoznici te pojedini stručnjaci s Fakulteta prometnih znanosti.

Tako je HGK ovaj tjedan poslao priopćenje u kojem podržavaju donošenje zakona jer smatraju da će pridonijeti ukidanju određenih administrativnih barijera, boljem uređenju tržišta i stvoriti pretpostavke za daljnja ulaganja u djelatnosti javnog cestovnog prijevoza putnika i tereta u Hrvatskoj.


Više zaposlenih

"Sve će to pridonijeti većem zapošljavanju i donijeti korist gospodarstvu. Najveće promjene očekuju u djelatnosti taksi-prijevoza, u smislu da se uvodi veća liberalizacija tržišta, odnosno lakši pristup u tu djelatnost. Postojala je potreba i za boljim uređenjem pristupa na prijevozno tržište javnog prijevoza tereta i putnika, za uređenjem sustava licenciranja prijevoznika, stručnog osposobljavanja vozača i raspodjele dozvola u međunarodnom teretnom prometu.

Novi zakon također uređuje područja ugovornih odnosa u cestovnom prijevozu, stupnjevanje prekršajnih odredbi i propisivanje visine kazni u odnosu na težinu prekršaja te regulira obavljanja javnog linijskog prijevoza putnika na svim razinama”, navode u HGK i dodaju da novi zakon predviđa i reguliranje novih oblika prijevoza te uređenje integriranog prijevoza.

Podršku novom zakonu dao je i glavni direktor HUP-a Davor Majetić, odnosno njihova Udruga informatičke i komunikacijske djelatnosti.

"Podržavamo nastojanja Vlade da se kroz zakon uvede mogućnost upotrebe elektroničke aplikacije kao alternative taksimetru kod mjerenja vožnje u autotaksi prijevozu. To je važan iskorak prema digitalnom društvu”, napisao je HUP u svom dopisu.


Uvažene sugestije

Direktor Čazmatrans grupe, Dragan Marinović, također kaže da većina autobusnih prijevoznika podržava donošenje zakona.

- Po onome što smo vidjeli dosad, podržavamo novi zakon jer je i veći dio sugestija koje smo dali, uvažen, ali kad vidimo konačnu verziju, moći ćemo komentirati detaljnije - kaže Marinović.

Dragutin Kranjčec, predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika koji zastupa tvrtke u teretnom prometu, kaže da im je u Ministarstvu obećano da će se sve njihove primjedbe uvažiti i ako tako bude, da će podržati donošenje novog zakona.

- Do danas nismo vidjeli da su primjedbe implementirane jer su u Ministarstvu prometa rekli da moraju dobiti suglasnost svih tijela, ali imamo obećanje iz Ministarstva da će se naše primjedbe uvažiti i kad do toga dođe, mi ćemo podržati zakon - kaže Kranjčec.

A jedna od primjedbi, primjerice, bila je da se u zakonu definira rok plaćanja.
 
 
 
Izvor: Jutarnji.hr
AUTOR: Goran Penić
Foto: CROPIX
Objavljeno: 17. 3. 2018.
Poveznica na izvor


Jurčić: Rad nedjeljom ne koristi nikome

Jurčić: Rad nedjeljom ne koristi nikome

(Index)
KLJUČNI PODACI
Smatra kako rad nedjeljom ne donosi ništa trgovini ni proizvodnji
Radno vrijeme tijekom tjedna dovoljno je za kupovinu ...
Opširnije
IZBRISANO PRAVO NA RAD Ima li tiha većina volje boriti se ovdje i sada ili je rješenje bijeg iz Hrvatske?

IZBRISANO PRAVO NA RAD Ima li tiha većina volje boriti se ovdje i sada ili je rješenje bijeg iz Hrvatske?

(Novi list)
Kršenje radničkih prava
Radnik, kao jedan od nosivih identitetskih stupova socijalističkog režima, u tzv. tranziciji morao je biti ideolo ...
Opširnije
Više novca, više sigurnosti, bolja kvaliteta života za radnike Deutsche Telekoma u Njemačkoj

Više novca, više sigurnosti, bolja kvaliteta života za radnike Deutsche Telekoma u Njemačkoj

(HST)
U odlučujućem četvrtom krugu pregovora, koji je održan 11. i 12. travnja 2018. godine pregovarači sindikata Ver.di su postigli dogovor s pregovara ...
Opširnije