ZAKON O PRIJEVOZU 'Sve će to pridonijeti većem zapošljavanju i donijeti korist gospodarstvu, a uklonit će i birokratske barijere'

(Jutarnji list)
RASTE JAVNA PODRŠKA NACRTU
Novi Zakon o prijevozu u cestovnom prometu, koji će liberalizirati taksi tržište i legalizirati rad Ubera, u javnosti je podigao veliku prašinu....

ZAKON O PRIJEVOZU 'Sve će to pridonijeti većem zapošljavanju i donijeti korist gospodarstvu, a uklonit će i birokratske barijere'


Novi Zakon o prijevozu u cestovnom prometu, koji će liberalizirati taksi tržište i legalizirati rad Ubera, u javnosti je podigao veliku prašinu, a zbog tog zakona udruženja lokalnih taksista podnijela su i kaznenu prijavu protiv ministra prometa Olega Butkovića i njegovih suradnika zbog zloporabe položaja i ovlasti jer se "već dvije godine ne zabranjuje ilegalni rad Ubera u Hrvatskoj”.

S druge strane, donošenje novog zakona podržala je Hrvatska gospodarska komora (HGK), Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), tvrtka Cammeo, rent a car tvrtke, autobusni i kamionski prijevoznici te pojedini stručnjaci s Fakulteta prometnih znanosti.

Tako je HGK ovaj tjedan poslao priopćenje u kojem podržavaju donošenje zakona jer smatraju da će pridonijeti ukidanju određenih administrativnih barijera, boljem uređenju tržišta i stvoriti pretpostavke za daljnja ulaganja u djelatnosti javnog cestovnog prijevoza putnika i tereta u Hrvatskoj.


Više zaposlenih

"Sve će to pridonijeti većem zapošljavanju i donijeti korist gospodarstvu. Najveće promjene očekuju u djelatnosti taksi-prijevoza, u smislu da se uvodi veća liberalizacija tržišta, odnosno lakši pristup u tu djelatnost. Postojala je potreba i za boljim uređenjem pristupa na prijevozno tržište javnog prijevoza tereta i putnika, za uređenjem sustava licenciranja prijevoznika, stručnog osposobljavanja vozača i raspodjele dozvola u međunarodnom teretnom prometu.

Novi zakon također uređuje područja ugovornih odnosa u cestovnom prijevozu, stupnjevanje prekršajnih odredbi i propisivanje visine kazni u odnosu na težinu prekršaja te regulira obavljanja javnog linijskog prijevoza putnika na svim razinama”, navode u HGK i dodaju da novi zakon predviđa i reguliranje novih oblika prijevoza te uređenje integriranog prijevoza.

Podršku novom zakonu dao je i glavni direktor HUP-a Davor Majetić, odnosno njihova Udruga informatičke i komunikacijske djelatnosti.

"Podržavamo nastojanja Vlade da se kroz zakon uvede mogućnost upotrebe elektroničke aplikacije kao alternative taksimetru kod mjerenja vožnje u autotaksi prijevozu. To je važan iskorak prema digitalnom društvu”, napisao je HUP u svom dopisu.


Uvažene sugestije

Direktor Čazmatrans grupe, Dragan Marinović, također kaže da većina autobusnih prijevoznika podržava donošenje zakona.

- Po onome što smo vidjeli dosad, podržavamo novi zakon jer je i veći dio sugestija koje smo dali, uvažen, ali kad vidimo konačnu verziju, moći ćemo komentirati detaljnije - kaže Marinović.

Dragutin Kranjčec, predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika koji zastupa tvrtke u teretnom prometu, kaže da im je u Ministarstvu obećano da će se sve njihove primjedbe uvažiti i ako tako bude, da će podržati donošenje novog zakona.

- Do danas nismo vidjeli da su primjedbe implementirane jer su u Ministarstvu prometa rekli da moraju dobiti suglasnost svih tijela, ali imamo obećanje iz Ministarstva da će se naše primjedbe uvažiti i kad do toga dođe, mi ćemo podržati zakon - kaže Kranjčec.

A jedna od primjedbi, primjerice, bila je da se u zakonu definira rok plaćanja.
 
 
 
Izvor: Jutarnji.hr
AUTOR: Goran Penić
Foto: CROPIX
Objavljeno: 17. 3. 2018.
Poveznica na izvor


BELJAK I HSS OGORČENI ZBOG PLENKOVIĆA 'Ovo je možda njegova najskandaloznija izjava do sada!'

BELJAK I HSS OGORČENI ZBOG PLENKOVIĆA 'Ovo je možda njegova najskandaloznija izjava do sada!'

(Jutarnji list)
NEPRIMJERENA PORUKA PREMIJERA
HSS je u ponedjeljak ocijenio da je izjava premijera Andreja Plenkovića o nižoj cijeni rada u Hrvatskoj ...
Opširnije
Sledit će vam se krv u žilama! Plenkovićeva Vlada u užasavajućem pothvatu

Sledit će vam se krv u žilama! Plenkovićeva Vlada u užasavajućem pothvatu

(Dnevno.hr)
Imajući u vidu broj onih koji odlaze iz Hrvatske, a kada se pak paralela povuče s onima koji ostaju u našoj zemlji, uskoro bismo se mogli pr ...
Opširnije
Još jedan grad sprema zabranu rada nedjeljom:

Još jedan grad sprema zabranu rada nedjeljom: "Sad je pravo vrijeme za to"

(Dnevnik.hr)
TRGOVCIMA NUDE DVIJE OPCIJE
I ovu je nedjelju svaki treći Hrvat proveo na poslu, a najveći dio njih u trgovini. Nakon što je je Općina I ...
Opširnije