Zagrebački ugostitelji: Nedostaje radnika, zatvarat ćemo lokale

(Tportal)
Nedostatak radne snage uskoro bi se mogao odraziti na turističku ponudu Zagreba, ali i cijele Hrvatske, a ugostitelji će zbog toga sve češće zatvarati svoje objekte....

Zagrebački ugostitelji: Nedostaje radnika, zatvarat ćemo lokale


Nedostatak radne snage uskoro bi se mogao odraziti na turističku ponudu Zagreba, ali i cijele Hrvatske, a ugostitelji će zbog toga sve češće zatvarati svoje objekte, rečeno je u utorak na Forumu zagrebačkih ugostitelja održanom u organizaciji Udruženja ugostitelja Zagreb

Predsjednik udruženja Franz Letica rekao je da će se zatvarati sve veći broj ugostiteljskih objekata, ako se uskoro ne poduzmu konkretni koraci u rješavanju problema radne snage, te da će se to odraziti na turističku ponudu glavnoga grada, ali i na cjelokupnu ponudu Hrvatske.

"Na području grada Zagreba u prvih devet mjeseci ove godine najviše su se tražili kuhari, njih 782, te konobari, njih 1.493, a popunjena su samo 272 radna mjesta kuhara i 796 radna mjesta konobara", iznio je Letica.

Udruženje ugostitelja Zagreb stoga traži prilagodbu kurikuluma potrebama rada, odnosno da se učenicima omogući više prakse. Ugostitelji predlažu austrijski model 80/20 u korist praktične nastave. Traže i bitno smanjenje doprinosa na plaće, jer bi im to, pretpostavljaju, olakšalo pronalazak djelatnika. Smatraju i da, s ciljem eliminacije nelojalne konkurencije, treba utvrditi razgraničenje ugostiteljske djelatnosti i trgovine, ali i priznavanje troškova reprezentacije u 100 postotnom iznosu. I dalje očekuju snižavanje stope PDV-a sa 25 na 13 posto, kako bi se barem malo približili mediteranskoj konkurenciji.

Od gradskih struktura traže smanjenje koeficijenta komunalne naknade s 10 na 7.

Letica je kazao i da se zagrebački ugostitelji pridržavaju propisa, jer je nakon 120 inspekcijskih nadzora u užem centru grada inspekcija potvrdila da se 91 posto ugostitelja potpuno pridržava propisa.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec podsjetio je da se zadnjih godina PDV za ugostiteljstvo mijenjao nekoliko puta, pa su ugostitelji s PDV-om od nekadašnjih 10, preko kasnijih 13, završili na visokih 25 posto.

"Kada govorimo o novoj poreznoj reformi koja je pred nama, ugostiteljski će sektor, posebno oni koji imaju restorane, doći pred još jedan dodatni problem, a to je da će im ulazni PDV na sirovinu biti 13 posto, ali izlazni 25 posto. To će ugostitelji uskoro osjetiti, jer će daleko više morati uplatiti u državni proračun nego što će imati pretporeza u kupljenim namirnicama od mesa, voća povrća svega ostaloga što je zahvaćeno poreznom reformom", rekao je Ranogajec.

Po njemu, nedostatak radne snage u ugostiteljstvu veći je na kontinentu nego u priobalju.

Na problem nedostatka radne snage kao temeljni izazov ovdašnjeg turizma i ugostiteljstva, ukazao je i državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina. Rekao je da se sa sličnim poteškoćama susreću i Hrvatskoj konkurentne zemlje. Istaknuo je kako bi kvote uvoza stranih radnika radije mijenjao i deset puta godišnje, kako bi se izbjegao nedostatak radnika.
 
 
Izvor: Tportal.hr
Autor: I. Ba./Hina 
Foto: Željko Mršić/Pixsell
Objavljeno: 6. 11. 2018.

Potrošačke cijene u prosincu više u odnosu na prošlu godinu

Potrošačke cijene u prosincu više u odnosu na prošlu godinu

(Poslovni dnevnik)
U 2018. stopa inflacije ubrzala na 1,5 posto.
...
Opširnije
Radnicima Uljanika legao minimalac, a menadžerima koji su ga upropastili - sve zaostale plaće

Radnicima Uljanika legao minimalac, a menadžerima koji su ga upropastili - sve zaostale plaće

(Novi list)
Zvuči kao zafrkancija, ali nije...
Kao požar proširila se vijest da su u matičnom društvu Uljanik isplaćene sve zaostale plaće u tvrtki u ...
Opširnije
Crni početak godine: Za zaštitu na radu milijardu kuna manje, zaredale nesreće

Crni početak godine: Za zaštitu na radu milijardu kuna manje, zaredale nesreće

(Večernji list)
Rasterećenje gospodarstva Martine Dalić značilo je rezanje troškova za zaštitu radnika, a broj ozlijeđenih raste od 2014. i SDP-ove Vlad ...
Opširnije