UNATOČ POSKUPLJENJU PROMET NA AUTOCESTAMA PORASTAO!

(Jutarnji)
RAST PRIHODA
U odnosu na isti vikend lani bilo je 5% više vozila, a naplatilo se skoro 19% više cestarine

UNATOČ POSKUPLJENJU PROMET NA AUTOCESTAMA PORASTAO!


ZAGREB - Promet na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste (HAC) tijekom proteklog vikenda porastao je u odnosu na usporedivi lanjski vikend za 5,3 posto, dok je prihod od cestarine povećan za 18,8 posto, a solidne rezultate, izuzev Autoceste Zagreb - Macelj koja ima zanemariv pad, ostvarili su i drugi koncesionari.

Na autocestama u nadležnosti HAC-a proteklog je vikenda evidentirano 493.449 vozila i naplaćena cestarina u iznosu od 27,2 milijuna kuna bez PDV-a, izvijestili su u ponedjeljak iz HAC-a.

U usporedivom lanjskom vikendu prošle godine zabilježeno je 468.682 vozila i naplaćena cestarina u iznosu od 22,9 milijuna kuna bez PDV-a.

Tako je promet vozila porastao za 5,3 posto, dok je prihod od naplaćene cestarine veći za 18,8 posto u odnosu na isti vikend prošle godine.

HAC je početkom travnja ove godine povećao cijenu cestarina za prosječno 4,4 posto, a odlukom Vlade od 16. ožujka ove godine, uvedeno je i dodatno sezonsko povećanje cijena cestarina za 10 posto u razdoblju između 1. srpnja i 30. rujna za autoceste HAC-a i ARZ-a.

Po podacima Autoceste Rijeka-Zagreb, na autocestama tog koncesionara i mostu Krk protekli je vikend, od 30. lipnja dio 2. srpnja,  zabilježen promet 261.938 vozila i naplaćena cestarina u iznosu od 13,3 milijuna kuna bez PDV-a.

U usporedivom vikendu prošle godine ( 1. srpnja do 3. srpnja) zabilježen je promet od 259.829 vozila, a cestarina je naplaćena u iznosu od 11,5 milijuna kuna bez PDV-a.

To znači da je broj vozila povećan za 0,8 posto, a promet od cestarine porastao je za 15,3 posto.

Na autocesti Zagreb - Macelj tijekom vikenda evidentiran je promet 95.632 vozila što je pad u odnosu na prošlu godinu za 1.043 vozila ili 1,08 posto.

Istarskim ipsilonom proteklog je vikenda prometovalo 132.787 vozila, što je 4,2 posto više nego u lanjskom usporedivom razdoblju, izvijestila je Bina Istra. 
 
 
 
Izvor: Jutarnji
AUTOR:  Hina
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Objavljeno: 3. 7. 2017.
Poveznica na izvor
 
 
 
Još o istoj temi:
 
 

Sever optužio HUP da ni ne traže domaće radnike jer strance plaćaju manje

Sever optužio HUP da ni ne traže domaće radnike jer strance plaćaju manje

N1 - O tome treba li povećati kvote za uvoz stranih radnika, u rubrici 'Dvoboj' Točke na tjedan mišljenja su sukobili Admira Ribičić iz Hrvatske udruge pos ...
Opširnije
Pravosudna policija prosvjeduje zbog sigurnosti svih djelatnika

Pravosudna policija prosvjeduje zbog sigurnosti svih djelatnika

(24sata) 'Naša sigurnost je ugrožena. Tražimo da se nešto poduzme. Tražimo da ako već nema dovoljan broj policajaca da nam plate prekovremene i konačno da ...
Opširnije
Usvojeni zaključci -

Usvojeni zaključci - "Promjene u svijetu rada: promišljanja o novim oblicima rada i učincima na sigurnost i zdravlje radnika"

NHS - Dana 13. lipnja 2019. godine na sastanku EPSCO Vijeća (zapošljavanje, socijalna politika, zdravstvo i potrošačka pitanja) usvojeni su zaključci pod n ...
Opširnije