Stanić: Cestarine na autocestama i državnim cestama?

(HRT.hr)
Država će pomoći HAC-u da vrati zajmove za gradnju autocesta, no bit će potrebno restrukturiranje ovog javnog poduzeća, najavljeno je drastično smanjivanje zaposlenih u HAC-u...

Stanić: Cestarine na autocestama i državnim cestama?


Jedno od ključnih pitanja je kako će se u budućnosti naplaćivati vožnja autocestama kroz Hrvatsku, hoće li to biti vinjete ili će se naplaćivati vožnja po kilometru.

"Vožnja autocestama sigurno će se naplaćivati  po kilometru, samo ne znamo po kojem modelu. Pitanje je i dinamike restrukturiranja i hoće li ostati blagajnici. Financijsko restrukturiranje je završeno, ostaje riješiti poslovno. Mi kao sindikat borit ćemo se za svakog radnika - da ostane raditi uz autoceste ili u firmi unutar Ministarstva", kazao je u Studiju 4 čelni čovjek Nezavisnog cestarskog sindikata, Mijat Stanić.

Neke studije govore da bi uvođenjem cestarina prihodi pali za 800 milijuna kuna, a to se odnosi na uvođenje vinjeta koje bi bile ljudima cijenom prihvatljive, rekao je Stanić. Dodao je kako bi naplata po kilometru generirala i neke dobitke referirajući se na takav sistem naplate u Slovačkoj. Razlika bi bila u tome da bi Hrvatska za 1. i 2. skupinu vozila cestarinu naplaćivala po kilometru, a ne kao Slovaci vinjetom. Prihodi bi se povećali 300 do 400 milijuna kuna godišnje, ako bi se promet naplaćivao i na državnim cestama. Ista je cestarina u Slovačkoj i na autocesti i državnoj cesti - tako na nema motivacije za izbjegavanje autocesta, kazao je Stanić. U slučaju da na nekom koridoru nema paralelne autoceste i državne ceste, onda je državna cesta jeftinija 30 posto. To bi bio dobar sustav, kaže Stanić.

Komentirao je i navode da zaposlenici HAC-a na naplatnim kućicama potkradaju državu. "Ništa se ne događa slučajno. Blagajnici koji su zlorabili svoj položaj 2009. godine su kažnjeni i novac su vratili. Prilog o tome je objavljen na komercijalnoj televiziji nedavno, kao da se to dogodilo danas. Francuzi koji su radili na softveru priznali su da on ima grešku, ta je greška ispravljena i danas blagajnici mogu zaraditi samo na onome što im dodatno daju korisnici - kao nagradu za ljubaznost ili neku uslugu i informaciju. Blagajne su poput malih turističkih agencija, i njih bi trebalo ostaviti, barem na onim ključnim turističkim koridorima", kazao je Stanić.
 
 
Izvor: HRT.hr
Autor: D.M./HRT
Foto: Screenshot HRT
Objavljeno: 4. 4. 2018.
Poveznica na izvor s video prilogom

BELJAK I HSS OGORČENI ZBOG PLENKOVIĆA 'Ovo je možda njegova najskandaloznija izjava do sada!'

BELJAK I HSS OGORČENI ZBOG PLENKOVIĆA 'Ovo je možda njegova najskandaloznija izjava do sada!'

(Jutarnji list)
NEPRIMJERENA PORUKA PREMIJERA
HSS je u ponedjeljak ocijenio da je izjava premijera Andreja Plenkovića o nižoj cijeni rada u Hrvatskoj ...
Opširnije
Sledit će vam se krv u žilama! Plenkovićeva Vlada u užasavajućem pothvatu

Sledit će vam se krv u žilama! Plenkovićeva Vlada u užasavajućem pothvatu

(Dnevno.hr)
Imajući u vidu broj onih koji odlaze iz Hrvatske, a kada se pak paralela povuče s onima koji ostaju u našoj zemlji, uskoro bismo se mogli pr ...
Opširnije
Još jedan grad sprema zabranu rada nedjeljom:

Još jedan grad sprema zabranu rada nedjeljom: "Sad je pravo vrijeme za to"

(Dnevnik.hr)
TRGOVCIMA NUDE DVIJE OPCIJE
I ovu je nedjelju svaki treći Hrvat proveo na poslu, a najveći dio njih u trgovini. Nakon što je je Općina I ...
Opširnije