Stanić: Cestarine na autocestama i državnim cestama?

(HRT.hr)
Država će pomoći HAC-u da vrati zajmove za gradnju autocesta, no bit će potrebno restrukturiranje ovog javnog poduzeća, najavljeno je drastično smanjivanje zaposlenih u HAC-u...

Stanić: Cestarine na autocestama i državnim cestama?


Jedno od ključnih pitanja je kako će se u budućnosti naplaćivati vožnja autocestama kroz Hrvatsku, hoće li to biti vinjete ili će se naplaćivati vožnja po kilometru.

"Vožnja autocestama sigurno će se naplaćivati  po kilometru, samo ne znamo po kojem modelu. Pitanje je i dinamike restrukturiranja i hoće li ostati blagajnici. Financijsko restrukturiranje je završeno, ostaje riješiti poslovno. Mi kao sindikat borit ćemo se za svakog radnika - da ostane raditi uz autoceste ili u firmi unutar Ministarstva", kazao je u Studiju 4 čelni čovjek Nezavisnog cestarskog sindikata, Mijat Stanić.

Neke studije govore da bi uvođenjem cestarina prihodi pali za 800 milijuna kuna, a to se odnosi na uvođenje vinjeta koje bi bile ljudima cijenom prihvatljive, rekao je Stanić. Dodao je kako bi naplata po kilometru generirala i neke dobitke referirajući se na takav sistem naplate u Slovačkoj. Razlika bi bila u tome da bi Hrvatska za 1. i 2. skupinu vozila cestarinu naplaćivala po kilometru, a ne kao Slovaci vinjetom. Prihodi bi se povećali 300 do 400 milijuna kuna godišnje, ako bi se promet naplaćivao i na državnim cestama. Ista je cestarina u Slovačkoj i na autocesti i državnoj cesti - tako na nema motivacije za izbjegavanje autocesta, kazao je Stanić. U slučaju da na nekom koridoru nema paralelne autoceste i državne ceste, onda je državna cesta jeftinija 30 posto. To bi bio dobar sustav, kaže Stanić.

Komentirao je i navode da zaposlenici HAC-a na naplatnim kućicama potkradaju državu. "Ništa se ne događa slučajno. Blagajnici koji su zlorabili svoj položaj 2009. godine su kažnjeni i novac su vratili. Prilog o tome je objavljen na komercijalnoj televiziji nedavno, kao da se to dogodilo danas. Francuzi koji su radili na softveru priznali su da on ima grešku, ta je greška ispravljena i danas blagajnici mogu zaraditi samo na onome što im dodatno daju korisnici - kao nagradu za ljubaznost ili neku uslugu i informaciju. Blagajne su poput malih turističkih agencija, i njih bi trebalo ostaviti, barem na onim ključnim turističkim koridorima", kazao je Stanić.
 
 
Izvor: HRT.hr
Autor: D.M./HRT
Foto: Screenshot HRT
Objavljeno: 4. 4. 2018.
Poveznica na izvor s video prilogom

Jurčić: Rad nedjeljom ne koristi nikome

Jurčić: Rad nedjeljom ne koristi nikome

(Index)
KLJUČNI PODACI
Smatra kako rad nedjeljom ne donosi ništa trgovini ni proizvodnji
Radno vrijeme tijekom tjedna dovoljno je za kupovinu ...
Opširnije
IZBRISANO PRAVO NA RAD Ima li tiha većina volje boriti se ovdje i sada ili je rješenje bijeg iz Hrvatske?

IZBRISANO PRAVO NA RAD Ima li tiha većina volje boriti se ovdje i sada ili je rješenje bijeg iz Hrvatske?

(Novi list)
Kršenje radničkih prava
Radnik, kao jedan od nosivih identitetskih stupova socijalističkog režima, u tzv. tranziciji morao je biti ideolo ...
Opširnije
Više novca, više sigurnosti, bolja kvaliteta života za radnike Deutsche Telekoma u Njemačkoj

Više novca, više sigurnosti, bolja kvaliteta života za radnike Deutsche Telekoma u Njemačkoj

(HST)
U odlučujućem četvrtom krugu pregovora, koji je održan 11. i 12. travnja 2018. godine pregovarači sindikata Ver.di su postigli dogovor s pregovara ...
Opširnije