SINDIKATI TRAŽE SMJENU MINISTRA PAVIĆA I IZLAZE IZ GSV-a

(Jutarnji list)
'NEMA SOCIJALNOG DIJALOGA'
'Vlada si je našla sugovornika u HUP-u, a mi smo im samo smokvin list'

SINDIKATI TRAŽE SMJENU MINISTRA PAVIĆA I IZLAZE IZ GSV-a


Tri sindikalne središnjice u četvrtak su zatražile smjenu ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića zbog protureferendumske kampanje i nekompetentnosti te objavile da izlaze iz Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) u kojem se favoriziraju poslodavci i nema socijalnog dijaloga na ravnopravnoj osnovi.

Sindikati su uputili dopis premijeru Andreju Plenkoviću u kojem traže Pavićevu smjenu optužujući ga da je "varao narod i zloupotrebljavao proračunska sredstva u kampanji protiv sindikalne inicijative '67 je previše' koja je u konačnici prikupila oko 700.000 potpisa za izmjene uvjeta za odlazak u mirovinu".


Sindikalni čelnici objavili su i da tri sindikalne središnjice istupaju iz GSV-a jer je je tripartitno socijalno partnerstvo u Hrvatskoj zamijenila "izravna suradnja vladajućih s poslodavcima".

"Vlada si je našla sugovornika u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP), a mi smo im samo 'smokvin list'", ustvrdio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever na konferenciji za novinare. 


Kao primjer istaknuo je najave da će se ukinuti kvote za uvoz radne snage i mijenjati zakon o strancima kako bi poslodavci mogli bez ograničenja uvoziti jeftinu radnu snagu iz inozemstva i tako rušiti cijenu rada u Hrvatskoj. Sve se to, istaknuo je, radi bez sindikata kao socijalnog partnera.


Osim Pavića treba preispitati rad niza ministara

Čelnik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić poručio je da će Hrvatska ostati bez tripartitnog socijalnog dijaloga ako Plenković ne smijeni Pavića te pozvao premijera da to "objasni spitzenkandidatu Manfredu Weberu".

"Ako Hrvatska želi biti primjer zemlje u kojoj postoji socijalni dijalog, treba smijeniti Pavića i preispitati rad još niza ministara", poručio je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel aludirajući na ministra uprave Lovru Kuščevića, koji bez sindikata priprema novi zakon o referendumu.

Sindikalni čelnici istaknuli su da postoje i drugi modeli socijalnog dijaloga "poput francuskog i grčkog", a to su prosvjedi i štrajkovi, koje se može primijeniti i u Hrvatskoj ako se ne budu poštivala pravila socijalnog dijaloga na ravnopravnoj osnovi.


Takav scenarij najavljuju i u slučaju da vladajući pokušaju opstruirati volju građana koji su dali svoje potpise za raspisivanje referenduma o izmjeni uvjeta za odlazak u punu mirovinu.


"Nema pregovora oko mirovinskih zakona, postoji samo pravo građana na referendum. U suprotnom bit će prosvjeda, štrajkova, sve je moguće. Vidjet ćemo na što su ljudi spremni i vjerujemo da će se znati izboriti za svoja prava", poručio je Novosel.

Nacionalna koordinatorica inicijative "67 je previše" Mirela Bojić izvijestila je da će se liste s prikupljenim potpisima obrađivati još 10-ak dana, nakon čega će biti poznat konačan broj potpisa koje će sindikati odnijeti u Sabor sa zahtjevom da se raspiše referendum za vraćanje granice za odlazak u punu mirovinu na 65 godina.

 


 
HUP: Socijalni dijalog u Hrvatskoj ne smije prestati

Čelništvo HUP-a u četvrtak je, na objavu sindikata o izlasku iz Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), poručilo da socijalni dijalog u Hrvatskoj ne smije prestati jer je on u interesu svih građana i nema alternativu.

Tri sindikalne središnjice danas su objavile da izlaze iz GSV-a, tvrdeći da ih ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić ne uvažava kao ravnopravne socijalne partnere, a u GSV-u se favorizira Hrvatsku udrugu poslodavaca, s kojom se vladajući dogovaraju mimo sindikata. 

Predsjednik GSV-a Ivan Mišetić na to je odgovorio kako je "u interesu svih hrvatskih građana da socijalni dijalog ne prestane jer on nema alternativu".

Dijalog je preduvjet društvenog, socijalnog i ekonomskog napretka, poručio je Mišetić.

Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, smatra da "Hrvatska treba biti zemlja uz bok naprednim europskim državama, a zaustavljanje rada GSV-a kao mjesta koje je krucijalno za socijalni dijalog u HUP-u ne smatraju potezom u interesu socijalnih partnera i građana."

Sindikati su od premijera zatražili i smjenu ministra Marka Pavića, no on poručuje da "Vlada cijeni socijalni dijalog".

"Već smo prije nekoliko mjeseci pozvali sindikate da potpišu novi sporazum o GSV-u, koji su Vlada i poslodavci potpisali", izjavio je u četvrtak Pavić novinarima pred Banskim dvorima. 

GSV je konzultativno i savjetodavno tijelo Vlade, uključeno u raspravu i provedbu temeljnih gospodarskih i socijalnih reformi, polazeći od činjenice da je socijalni dijalog i poželjan konsenzus djelotvorniji način od jednostranog donošenja odluka i rješenja.

 
Izvor: Jutarnji.hr
AUTOR: Hina 
Foto: Ranko Suvar / CROPIX 
Objavljeno: 23. 5. 2019.

DETALJI VLADINOG POPUŠTANJA SINDIKATIMA Nakon 65. radit će samo onaj tko to želi: Poslodavci neće u penziju smjeti slati 65-godišnjake koji to neće

DETALJI VLADINOG POPUŠTANJA SINDIKATIMA Nakon 65. radit će samo onaj tko to želi: Poslodavci neće u penziju smjeti slati 65-godišnjake koji to neće

(Jutarnji list)
Ako radnik ima ugovor o radu na neodređeno vrijeme neće ga se moći poslati u mirovinu sa 65 godina, kao što je sada definirano u Zakonu ...
Opširnije
Čovjek koji je prijavio Kalmetu: Da ga je Plenković smijenio, bio bi osuđen

Čovjek koji je prijavio Kalmetu: Da ga je Plenković smijenio, bio bi osuđen

(Index)
"SUDAC je poklonio vjeru optuženicima, a ne svjedocima. Kad je već tako, bilo je za očekivati da Božidar Kalmeta danas bude oslobođen" ...
Opširnije
'PA NAŠ MINISTAR UOPĆE NE ZNA KOLIKE SU NAM PLAĆE' Izjava Kujundžića izazvala žestoke reakcije među liječnicima

'PA NAŠ MINISTAR UOPĆE NE ZNA KOLIKE SU NAM PLAĆE' Izjava Kujundžića izazvala žestoke reakcije među liječnicima

(Jutarnji list)
"Nisam ekspert za financije, ali mislim da je predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) Krešimir Luetić krivo rekao da je prosječna p ...
Opširnije