Sindikati nisu odustali od prikupljanja potpisa za referendum protiv mirovinske reforme

(Tportal)
ČEKAJU POVOLJAN TRENUTAK
'Nismo odustali od prikupljanja potpisa, pripreme su intenzivne i do sada smo napravili puno toga.'

Sindikati nisu odustali od prikupljanja potpisa za referendum protiv mirovinske reforme


(Tportal.hr) Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever poručio je u utorak s konferencije za novinare da sindikati nisu odustali od prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma protiv prijedloga mirovinske reforme, ali će procijeniti trenutak kada će s time krenuti.
 
Ali, da budemo sigurni kako neće biti pogrešnih koraka, da na minimum smanjimo mogućnost vladajućima da to proglase nevažećim, te iz odgovornosti prema građanima u pripreme idemo polako i smireno', rekao je Sever.

Sindikati neće zakasniti sreferendumom jer što god se po tom pitanju usvoji u drugom čitanju u Saboru neće rezultirati primjenom već od 1. siječnja, napomenuo je.

Ustavni i drugi stručnjaci, kaže Sever, smatraju da je mudrije pričekati s prikupljanjem potpisa kako se ne bi našli u mogućem proceduralnom problemu.

Sindikati se i dalje protive radu do 67 godine života, dodatnoj penalizaciji prijevremenog umirovljenja i produljenju radnog staža dugotrajnim osiguranicima.

Ističući kako nikada nisu govorili da će prikupljati potpise za rušenje cijelog sustava, Sever je najavio da će se u referendumskim pitanjima orijentirati na "najtvrđe odredbe u propisu, koje će građanima najviše štetiti u budućnosti".

 
Rad do 67 godina je 'mrcvarenje i masakriranje ljudi'

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić ocijenio je rad do 67 godina 'mrcvarenjem i masakriranjem ljudi' ističući kako se tu radi o humanom pitanju. Hrvatska za mirovinski sustav izdvaja 10,5 posto BDP-a, a prosjek EU-a je 12 posto BDP-a, upozorio je.

Poručivši da država ne smije varati svoje građane, Ribić je rekao da je lako predvidjeti što će biti 2033. godine. 'Moramo valjda jednom izići na bolje ili Vlada misli da Hrvatska nikada neće izaći iz ovog limba. Ako nastavi s ovakvom ekonomskom politikom, diktiranom iz Bruxellesa, onda su možda i u pravu', rekao je.

Glavna tajnica Matice hrvatskih sindikata Mirela Bojić najavila je da će sindikati o mirovinskoj reformi idućih tjedana razgovarati sa saborskim klubovima zastupnika, kako bi im ukazali na negativne posljedice predložene mirovinskereforme.

Tvrdi da je interes klubova zastupnika velik, već su razgovarali s HSS-om, GLAS-om i HSU-om, dobili su poziv na sastanak od Kluba zastupnika SDP-a, a očekuju i poziv Kluba zastupnika HDZ-a.

Izvršna tajnica za socijalni dijalog i javne politike SSSH-a Ana Miličević Pezelj podsjetila je da sindikati nisu dobili niz podataka koje su tražili, a izostaoje i socijalni dijalog.

Miličević Pezelj upozorila je da će nedorečenom mirovinskom reformom biti naročito pogođene sadašnje mlade generacije. 'Oni su budući gubitnici i to moramo spriječiti', poručila je.
 
 
Preuzeto s: nhs.hr
Izvor: Tportal

 

RAT U HRVATSKIM CESTAMA: ČLANOVI UPRAVE PROTIV DIREKTORA Iza priče o davanju smisla čuvenom tunelu našao se sukob oko gradnje ceste do Pelješkog mosta

RAT U HRVATSKIM CESTAMA: ČLANOVI UPRAVE PROTIV DIREKTORA Iza priče o davanju smisla čuvenom tunelu našao se sukob oko gradnje ceste do Pelješkog mosta

(Jutarnji list)
U vrhu državne cestarske tvrtke došlo je do raskola i međusobnih optužbi zbog pokušaja utjecaja na javnu nabavu, odnosno na izbor izvođa ...
Opširnije
Vozači autobusa danas će stati na 10 minuta. To je uvod u veliki štrajk

Vozači autobusa danas će stati na 10 minuta. To je uvod u veliki štrajk

(Index)
SINDIKAT prometa i veza Hrvatske i Udruga sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske najavili su da će danas organizirati desetominutni štraj ...
Opširnije
Turist tvrdi da je blagajnik HAC-a hvalio ustaški režim, blagajnik negira

Turist tvrdi da je blagajnik HAC-a hvalio ustaški režim, blagajnik negira

(Večernji list)
Blagajnik koji je izvršio naplatu cestarine u svom pisanom očitovanju vezanom za predmetni događaj negira opisani način komunikacije - k ...
Opširnije