Sastanak Odbora NHS-a za zaštitu na radu

NHS – Danas je u prostoru NHS-a održan izvanredni 8. sastanak Odbora NHS-a za zaštitu na radu na kojemu se raspravljalo o Konačnom prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o zaštiti na radu....

Sastanak Odbora NHS-a za zaštitu na radu


NHS – Danas je u prostoru NHS-a održan izvanredni 8. sastanak Odbora NHS-a za zaštitu na radu na kojemu se raspravljalo o Konačnom prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o zaštiti na radu, a koji je Vlada RH bez ikakvih razgovora sa socijalnim partnerima, usvojila na svojoj sjednici održanoj 6. rujna i uputila ga u saborsku proceduru.

Naime, HUP i sindikalne središnjice su zajedno uputili dopis predsjedniku Vlade RH i zatražile da se Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o zaštiti na radu „skine" sa dnevnog reda sjednice Vlade RH. Međutim, kao i nebrojeno puta do sada, u proceduru Hrvatskog sabora upućen je konačni prijedlog zakona o kojemu socijalni partneri nisu bili izviješteni.

Na 8. sjednici Hrvatskog sabora, 25. svibnja 2018. godine, donesen je zaključak da se prihvaća Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti na radu. Na mrežnim stranicama Hrvatskog sabora navedeno je: „Sve primjedbe, prijedlozi i mišljenja uputit će se predlagatelju radi pripreme Konačnog prijedloga zakona (80 glasova "za", 7 "protiv", 37 "suzdržanih").

Međutim, socijalni partneri niti nisu bili konzultirani o konačnom prijedlogu Zakona, niti su tekst zakona uopće vidjeli, a nije bio sazvan ni sastanak radne skupine zadužene za izradu tog zakona.

Budući je na mrežnim stranicama Vlade RH objavljen tekst Konačnog prijedloga zakona, sazvan je žuran sastanak Odbora NHS-a za zaštitu na radu.

Tijekom sastanka raspravljen je prijedlog ukidanja Zavoda za unapređivanje zaštite na radu, odnosno pripajanja Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, te su usuglašeni stavovi po drugim pitanjima iz Konačnog prijedloga zakona.

Članovi Odbora također su raspravili i Prijedlog Pravilnika o zaštiti radnika od izloženosti opasnim kemikalijama na radu, graničnim vrijednostima izloženosti i biološkim graničnim vrijednostima.
 
 
Preuzeto s: nhs.hr


Priopćenje NHS-a povodom Svjetskog dana socijalne pravde

Priopćenje NHS-a povodom Svjetskog dana socijalne pravde

Danas obilježavamo Svjetski dan socijalne pravde. Unutar velikog broja međunarodnih i svjetskih dana, među kojima ima i onih poput Svjetskog dana jaja, ... ...
Opširnije
Mikulić na suđenju Kalmeti: Smijenjen sam jer sam odbio Sanaderov nalog

Mikulić na suđenju Kalmeti: Smijenjen sam jer sam odbio Sanaderov nalog

(Jutarnji list)
NASTAVLJEN PROCES
Ispitivanjem nekadašnjega državnog tajnika te bivšeg člana uprave Hrvatskih autocesta Milivoja Mikulića, koji je us ...
Opširnije
Doznali smo koliko umirovljenika se vratilo na posao otkad im je to omogućeno

Doznali smo koliko umirovljenika se vratilo na posao otkad im je to omogućeno

(Tportal)
Rad na četiri sata
Od početka ove godine svi umirovljenici koji to žele mogu se vratiti na tržište rada i zaposliti se na četiri sata. ...
Opširnije