Sastanak Odbora NHS-a za zaštitu na radu

NHS – Danas je u prostoru NHS-a održan izvanredni 8. sastanak Odbora NHS-a za zaštitu na radu na kojemu se raspravljalo o Konačnom prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o zaštiti na radu....

Sastanak Odbora NHS-a za zaštitu na radu


NHS – Danas je u prostoru NHS-a održan izvanredni 8. sastanak Odbora NHS-a za zaštitu na radu na kojemu se raspravljalo o Konačnom prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o zaštiti na radu, a koji je Vlada RH bez ikakvih razgovora sa socijalnim partnerima, usvojila na svojoj sjednici održanoj 6. rujna i uputila ga u saborsku proceduru.

Naime, HUP i sindikalne središnjice su zajedno uputili dopis predsjedniku Vlade RH i zatražile da se Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o zaštiti na radu „skine" sa dnevnog reda sjednice Vlade RH. Međutim, kao i nebrojeno puta do sada, u proceduru Hrvatskog sabora upućen je konačni prijedlog zakona o kojemu socijalni partneri nisu bili izviješteni.

Na 8. sjednici Hrvatskog sabora, 25. svibnja 2018. godine, donesen je zaključak da se prihvaća Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti na radu. Na mrežnim stranicama Hrvatskog sabora navedeno je: „Sve primjedbe, prijedlozi i mišljenja uputit će se predlagatelju radi pripreme Konačnog prijedloga zakona (80 glasova "za", 7 "protiv", 37 "suzdržanih").

Međutim, socijalni partneri niti nisu bili konzultirani o konačnom prijedlogu Zakona, niti su tekst zakona uopće vidjeli, a nije bio sazvan ni sastanak radne skupine zadužene za izradu tog zakona.

Budući je na mrežnim stranicama Vlade RH objavljen tekst Konačnog prijedloga zakona, sazvan je žuran sastanak Odbora NHS-a za zaštitu na radu.

Tijekom sastanka raspravljen je prijedlog ukidanja Zavoda za unapređivanje zaštite na radu, odnosno pripajanja Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, te su usuglašeni stavovi po drugim pitanjima iz Konačnog prijedloga zakona.

Članovi Odbora također su raspravili i Prijedlog Pravilnika o zaštiti radnika od izloženosti opasnim kemikalijama na radu, graničnim vrijednostima izloženosti i biološkim graničnim vrijednostima.
 
 
Preuzeto s: nhs.hr


Izvješće o zahtjevu za raspisivanje državnoga referenduma građanske inicijative „67 je previše“

Izvješće o zahtjevu za raspisivanje državnoga referenduma građanske inicijative „67 je previše“

(NHS)
U nastavku prenosimo Zaključak koji je danas usvojen u Hrvatskom saboru, a vezano uz građansku inicijativu „67 je previše“. ...
Opširnije
Potpisan ugovor za gradnju mosta preko rijeke Save kod Gradiške

Potpisan ugovor za gradnju mosta preko rijeke Save kod Gradiške

(Večernji list)
Most Gradiška je dio planirane brze ceste od granice Republike Mađarske preko Virovitice i Okučana do granice s BiH.
...
Opširnije
Zašto i 14 – godišnjaci budućnost vide izvan Hrvatske?

Zašto i 14 – godišnjaci budućnost vide izvan Hrvatske?

(Večernji list)
Prema posljednjim projekcijama Eurostata u Hrvatskoj će krajem stoljeća na dva umirovljenika dolaziti jedan zaposleni građanin. Svatko z ...
Opširnije