Sastanak Odbora NHS-a za zaštitu na radu

NHS – Danas je u prostoru NHS-a održan izvanredni 8. sastanak Odbora NHS-a za zaštitu na radu na kojemu se raspravljalo o Konačnom prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o zaštiti na radu....

Sastanak Odbora NHS-a za zaštitu na radu


NHS – Danas je u prostoru NHS-a održan izvanredni 8. sastanak Odbora NHS-a za zaštitu na radu na kojemu se raspravljalo o Konačnom prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o zaštiti na radu, a koji je Vlada RH bez ikakvih razgovora sa socijalnim partnerima, usvojila na svojoj sjednici održanoj 6. rujna i uputila ga u saborsku proceduru.

Naime, HUP i sindikalne središnjice su zajedno uputili dopis predsjedniku Vlade RH i zatražile da se Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o zaštiti na radu „skine" sa dnevnog reda sjednice Vlade RH. Međutim, kao i nebrojeno puta do sada, u proceduru Hrvatskog sabora upućen je konačni prijedlog zakona o kojemu socijalni partneri nisu bili izviješteni.

Na 8. sjednici Hrvatskog sabora, 25. svibnja 2018. godine, donesen je zaključak da se prihvaća Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti na radu. Na mrežnim stranicama Hrvatskog sabora navedeno je: „Sve primjedbe, prijedlozi i mišljenja uputit će se predlagatelju radi pripreme Konačnog prijedloga zakona (80 glasova "za", 7 "protiv", 37 "suzdržanih").

Međutim, socijalni partneri niti nisu bili konzultirani o konačnom prijedlogu Zakona, niti su tekst zakona uopće vidjeli, a nije bio sazvan ni sastanak radne skupine zadužene za izradu tog zakona.

Budući je na mrežnim stranicama Vlade RH objavljen tekst Konačnog prijedloga zakona, sazvan je žuran sastanak Odbora NHS-a za zaštitu na radu.

Tijekom sastanka raspravljen je prijedlog ukidanja Zavoda za unapređivanje zaštite na radu, odnosno pripajanja Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, te su usuglašeni stavovi po drugim pitanjima iz Konačnog prijedloga zakona.

Članovi Odbora također su raspravili i Prijedlog Pravilnika o zaštiti radnika od izloženosti opasnim kemikalijama na radu, graničnim vrijednostima izloženosti i biološkim graničnim vrijednostima.
 
 
Preuzeto s: nhs.hr


BELJAK I HSS OGORČENI ZBOG PLENKOVIĆA 'Ovo je možda njegova najskandaloznija izjava do sada!'

BELJAK I HSS OGORČENI ZBOG PLENKOVIĆA 'Ovo je možda njegova najskandaloznija izjava do sada!'

(Jutarnji list)
NEPRIMJERENA PORUKA PREMIJERA
HSS je u ponedjeljak ocijenio da je izjava premijera Andreja Plenkovića o nižoj cijeni rada u Hrvatskoj ...
Opširnije
Sledit će vam se krv u žilama! Plenkovićeva Vlada u užasavajućem pothvatu

Sledit će vam se krv u žilama! Plenkovićeva Vlada u užasavajućem pothvatu

(Dnevno.hr)
Imajući u vidu broj onih koji odlaze iz Hrvatske, a kada se pak paralela povuče s onima koji ostaju u našoj zemlji, uskoro bismo se mogli pr ...
Opširnije
Još jedan grad sprema zabranu rada nedjeljom:

Još jedan grad sprema zabranu rada nedjeljom: "Sad je pravo vrijeme za to"

(Dnevnik.hr)
TRGOVCIMA NUDE DVIJE OPCIJE
I ovu je nedjelju svaki treći Hrvat proveo na poslu, a najveći dio njih u trgovini. Nakon što je je Općina I ...
Opširnije