Prosječan 25-godišnji Hrvat živi s roditeljima, radi u struci, štedi i planira osnovati obitelj

(Večernji list)
U Hrvatskoj danas živi oko 49.000 dvadesetpetogodišnjaka, a agencija Hendal obilježava 25 godina rada i tim je povodom provela istraživanje o životu, navikama i stavovima onih koji su se rodili 1993. godine....

Prosječan 25-godišnji Hrvat živi s roditeljima, radi u struci, štedi i planira osnovati obitelj


Prosječan 25-godišnjak u Hrvatskoj zaposlen je u struci, spava između pet i sedam sati, više od šest sati dnevno provodi na svom pametnom telefonu, bavi se sportom, informira se online, politički je neutralan, još uvijek živi s roditeljima, ali štedi i planira osnivanje obitelji, djecu i kupovinu stana, pokazalo je istraživanje koje je provela agencija za istraživanje tržišta u Hrvatskoj - Hendal.

U Hrvatskoj danas živi oko 49.000 dvadesetpetogodišnjaka. Agencija Hendal obilježava 25 godina rada i tim je povodom provela istraživanje o životu, navikama i stavovima onih koji su se rodili 1993. godine, kada je Hendal počeo s radom u Hrvatskoj.


S roditeljima živi 43 posto, svoju nekretninu nema 67 posto

Istraživanje koje je provedeno u listopadu na 172 ispitanika pokazalo je da njih 43 posto još uvijek živi s roditeljima, a svaki treći živi s partnerom. Pritom je 38 posto ispitanika odgovorilo da je potpuno financijski samostalno, a isto toliko ih je uglavnom financijski samostalno.

U svojoj 25. godini vlastitu nekretninu ne posjeduje njih 67 posto, ali je planiraju kupiti. Redovito zato štedi 38 posto ispitanih, a još toliko ih štedi povremeno.

Većina ih planira i brak i djecu - 28 posto ispitanih kaže da će sasvim sigurno stupiti u brak, a 30 posto je reklo da će vjerojatno to učiniti. Kad je pak riječ o djeci, 70 posto planira imati jedno ili više djece.

Zaposleno je 57 posto ispitanih 25-godišnjaka, dok se još uvijek školuje njih 26 posto, a 16 posto ih je nezaposleno i u potrazi za poslom. Svaki drugi ispitanik navodi da je donekle zadovoljan trenutnim poslom, što je očekivano budući da je 59 posto ispitanih 25-godišnjaka odgovorilo da rade u struci, a 22 posto ih je reklo da zbog vlastita izbora ne rade u struci.

Na pitanje bi li zbog posla preselili u drugu državu 31 posto odgovorilo je kako možda bi, 30 posto kaže da vjerojatno bi, a 16 posto bi ih preselilo sasvim sigurno. Istraživanje je pokazalo i da 50 posto ispitanih razmišlja pokrenuti vlastiti posao.


Gotovo polovica uvijek izlazi na izbore

U istraživanju Hendala 49 posto ispitanih potvrdilo je da uvijek izlazi na izbore, a njih 46 posto pritom nema političkih preferencija. Mlade ne zanimaju političke stranke, ali niti sindikati - 94 posto ih nije u članstvu niti jedne političke stranke, a 96 posto nisu članovi sindikata.

Mladi su neutralni kad je riječ o povjerenju u Europsku uniju za što se izjasnilo njih 38 posto, dok ih je i 44 posto neutralno kad je riječ o povjerenju u NATO.

Kad je riječ o tehnologiji, praćenju medija i društvenim mrežama, istraživanje Hendala pokazalo je da se većina 25-godišnjaka informira prateći portale - svaki dan ih prati 57 posto ispitanih, dok tisak, odnosno novine ili časopise, svakodnevno čita devet posto. Televizijski program svaki dan prati 46 posto, a radio 36 posto ispitanih.

Očekivano, 25-godišnjaci u Hrvatskoj ne mogu bez svog pametnog telefona, koji više od šest sati dnevno koristi 43 posto ispitanih, a između tri i šest sati njih 27 posto.

Da današnji 25-godišnjaci u potpunosti žive online pokazuje i to što s najužim krugom prijatelja primarno komuniciraju putem aplikacija i društvenih mreža, koje je kao glavni kontakt istaknulo 69 posto ispitanih. Osobni kontakt s najbližim prijateljima primarno navodi tek njih 28 posto.


U slobodno vrijeme češće kuhaju nego izlaze u klubove, kino ili kazalište

Hendalovo istraživanje pokazalo je da slobodno vrijeme najčešće provode kuhajući, čak češće nego što u prosjeku izlaze u klubove, kafiće, kino ili kazalište.

U istraživanju 77 posto tvrdi da nikada ne konzumira lake droge, 62 posto nikada ne puši, s vremena na vrijeme alkohol konzumira njih 36 posto, a rijetko, odnosno samo u posebnim prilikama, alkohol konzumira njih 42 posto.

Njih 43 posto bavi se sportom, i to najčešće trčanjem, šetnjom, vožnjom bicikla ili vježbom kod kuće. Većina ih spava između pet i sedam sati (njih 61 posto), dok ih 29 posto spava između osam i devet sati.

Mobitel je uvjerljivo na prvom mjestu stvari koje bi ponijeli na pusti otok (48 posto), hranu i vodu unaprijed bi ponijelo njih 30 posto, prijatelja ili partnera povelo bi 23 posto, a praktične stvari za preživljavanje 20 posto.
 
 
Izvor: Večernji.hr
Autor: Hina
Foto: Filip Kos/PIXSELL
Objavljeno: 6. 11. 2018.

Poveznica na izvor

Sever: Hrvatska je rekorder po zapošljavanju na određeno

Sever: Hrvatska je rekorder po zapošljavanju na određeno

(HRT)
Može li inicijativa triju sindikalnih središnjica'67 je previše' skupiti od 27. travnja do 11. svibnja dovoljno potpisa za referendum koji bi sru ...
Opširnije
'Nismo zreli za podizanje radnog vijeka'

'Nismo zreli za podizanje radnog vijeka'

(Sbplus.hr)
INICIJATIVA '67 JE PREVIŠE' U SL. BRODU
Podatak koji govori o zdravim godinama nakon 65 godina starosti, govori da je u Hrvatskoj taj bro ...
Opširnije
'Potpuna je dezinformacija kako neće svi radnici ići u mirovinu s 67 godine'

'Potpuna je dezinformacija kako neće svi radnici ići u mirovinu s 67 godine'

(Večernji list)
67 je previše
Sindikalni čelnici i članovi Organizacijskog odbora upoznali su lokalne aktiviste sa svim detaljima organizacije i prov ...
Opširnije