Optičke varke za neoprezne vozače: Kreće postavljanja 3D šiljaka i izbočina

(Tportal)
Sigurnost na autocestama
Prva novost na autocestama trebala bi biti 3D signalizacija koja će vozače upozoravati na pogrešan smjer.

Optičke varke za neoprezne vozače: Kreće postavljanja 3D šiljaka i izbočina


Vozači će se sljedeće godine u ovo vrijeme, vozeći se autocestama u Hrvatskoj, ponajprije onima kojima upravljaju Hrvatske autoceste, susretati s nizom novosti što se tiče prometne signalizacije i kontrole brzine. Prva novost na autocestama trebala bi biti 3D signalizacija koja će vozače upozoravati na pogrešan smjer. HAC s tim pilot-projektom, jedinstvenim u Europi, planira krenuti najesen. 

Prvi dio te signalizacije, koja će se prostirati širinom cijelog kolnika, bit će tri oznake koje se izvode u 3D prikazu stvarajući optičku varku nailaska na šiljke, a drugi, veći dio, izvodi se u 3D prikazu stvarajući optičku varku umjetne izbočine, odnosno uzdignute plohe, javlja Večernji list.

Vozače od pogrešnog smjera trenutačno odvraća vertikalna signalizacija – 'ruka' STOP – KRIVI SMJER – te horizontalna – strelice, 'vibro' crta, pa će 3D signalizacija dodatno odvraćati one koji su krenuli u pogrešnom smjeru.

Krajem ove godine trebalo bi krenuti postavljanje dodatne signalizacije za poštivanje sigurnosnog razmaka između vozila i to na dijelovima autocesta gdje se događa najviše naleta na vozilo ispred. Sigurnosni razmak na autocesti, pri najvišoj dopuštenoj brzini definiran je s dvije sekunde. HAC će pak u zonama, čija će dužina biti 1500 metara, horizontalnom signalizacijom vozačima pomoći da vizualiziraju te dvije sekunde koje znače razmak od 70 metara. Tako će se osigurati sigurna udaljenost između vozila sve dok vozači drže najmanje dva odvojena razmaka od vozila ispred. 


U sklopu pilot-projekta 3D signalizacija za sprečavanje ulaska na autocestu u krivom smjeru bit će postavljena na čvorovima Gornja Ploča i Zagvozd te na odmorištu Zir (desno) na A1 – Zagreb – Split – Ploče, zatim na čvorovima Sveta Nedjelja, Buzin, Rugvica, Popovača i Županja te na odmorištu Plitvice (lijevo i desno) na A3 Zagreb – Lipovac. Na A4 Zagreb – Goričan tu će signalizaciju imati čvorišta Popovec i Kraljevečki Novaki te odmorište Ljubešćica (desno), a na A5 Beli Manastir – Osijek – Svilaj čvorovi Đakovo te odmorište Ivandvor (lijevo). Pokaže li se pilot-projekt uspješnim, 3D signalizacija postavit će se na svim čvorovima i odmorištima. 
 
 
Izvor: Tportal
Autor: V. P. P. 
Foto: Nel Pavletic/Pixsell
Objavljeno: 12. 8. 2019.

Plaće u Zagrebu i dalje rastu; prosječna sad iznosi 7.546 kuna, što je 1.070 kuna više od hrvatskog prosjeka

Plaće u Zagrebu i dalje rastu; prosječna sad iznosi 7.546 kuna, što je 1.070 kuna više od hrvatskog prosjeka

(Telegram)
Prosječna je zagrebačka plaća za ovaj svibanj 217 kuna veća nego za svibanj prošle godine
...
Opširnije
Samozatajni junaci autocesta: Dalibor i Darko već godinama pomažu putnicima -

Samozatajni junaci autocesta: Dalibor i Darko već godinama pomažu putnicima - "Jurili smo za kombijem da im vratimo - dijete..."

(Dnevnik.hr)
Ukoliko izgubite osobne dokumente ili novac na autocesti, ne brinite jer Dalibor i Darko koji rade u ophodnjama u HAC-u sve nađu i vrate vl ...
Opširnije
Ekonomisti tvrde da nam se crno piše: 'Nova recesija stiže 2020. ili 2021.'

Ekonomisti tvrde da nam se crno piše: 'Nova recesija stiže 2020. ili 2021.'

(Novi list)
Daleko manje ekonomista procjenjuje u aktualnom istraživanju da bi recesija mogla početi već ove godine no što je bio slučaju u istraživanju ...
Opširnije