Opet nam stižu nova poskupljenja režija. Ima li tome kraja? "Prate li to plaće? Ne"

(Novi list)
Ministru sve logično
Po riječima ministra Tomislava Ćorića, kućanstva u Hrvatskoj sada plaćaju plin 20 posto niže od tržišne cijene pa će tako poskupjeti neovisno o LNG-u s kojim ga se povezuje...

Opet nam stižu nova poskupljenja režija. Ima li tome kraja?


RIJEKA Opet nam stižu nova poskupljenja. Dodatni udar na džep građana predstavljat će povećani računi za plin, odvoz otpada i struju. Ministar Tomislav Ćorić već je najavio da plin od 1. travnja poskupljuje za deset posto. Nažalost, nije riječ o prvoaprilskoj šali.

Po ministrovim riječima, kućanstva u Hrvatskoj sada plaćaju plin 20 posto niže od tržišne cijene pa će tako poskupjeti neovisno o LNG-u s kojim ga se povezuje.

Predsjednik Stručne udruge za plin Dalibor Pudić kaže da će, poraste li cijena u proljeće, takva biti idućih godinu dana.

"To je sigurno. Opet će ovisiti o tržišnim prilikama i nabavi. Danas cijena može ići 10 posto gore, i 10 posto dolje. Ovisno o tržištu”, rekao je Pudić za RTL.

A što točno znači tih 10 posto? Prosječna potrošnja plina godišnje za kuću koja se grije i koristi toplu vodu je 1060 kubika. To bi značilo da će se trošak za plin jednog kućanstva povećati sa sadašnje 2872 kune na 3159 kuna, odnosno 287 kuna godišnje.

Iduće na popisu viših cijena je odvoz i zbrinjavanje otpada, biznis koji će onima koji na njemu zarađuju od ove godine biti još unosniji. Prema prvim neslužbenim računicama, cijena odvoza otpada u Zagrebu trebala je porasti 300 posto. To bi značilo da bi cijena za 57 kvadrata stana četveročlane obitelji umjesto dosadašnjih 41 kunu iznosila 102.

No, tu informaciju iz Zagrebačkog holdinga još nisu potvrdili. Štoviše, zasad ne žele potvrditi da će uopće doći do poskupljenja. Ali je zato ono stiglo u Varaždin i to za čak 200 posto.

"Nama je poskupio odvoz otpada od 100 do 150 posto. Moj račun je prije poskupljenja bio 42 kune. Sad mi je predzadnji račun 125 kuna”, kazala je umirovljenica iz Varaždina Nada Štimac.

"Logički je bilo za očekivati poskupljenje. Ne smijemo zaboraviti da su male penzije i plaće, a da poskupljenja stalno idu. Prate li to plaće – ne”, kaže Ivan Vujević iz Udruge Potrošač.

Udarac na džep neće stati na plinu i smeću: u drugoj polovini godine najavljeno je poskupljenje struje.
 
 
Izvor: Novilist.hr
Autor: Portal Novilist.hr   
Foto Vedran Karuza
Objavljeno: 24. 1. 2019.

Poveznica na izvor

Priopćenje NHS-a povodom Svjetskog dana socijalne pravde

Priopćenje NHS-a povodom Svjetskog dana socijalne pravde

Danas obilježavamo Svjetski dan socijalne pravde. Unutar velikog broja međunarodnih i svjetskih dana, među kojima ima i onih poput Svjetskog dana jaja, ... ...
Opširnije
Mikulić na suđenju Kalmeti: Smijenjen sam jer sam odbio Sanaderov nalog

Mikulić na suđenju Kalmeti: Smijenjen sam jer sam odbio Sanaderov nalog

(Jutarnji list)
NASTAVLJEN PROCES
Ispitivanjem nekadašnjega državnog tajnika te bivšeg člana uprave Hrvatskih autocesta Milivoja Mikulića, koji je us ...
Opširnije
Doznali smo koliko umirovljenika se vratilo na posao otkad im je to omogućeno

Doznali smo koliko umirovljenika se vratilo na posao otkad im je to omogućeno

(Tportal)
Rad na četiri sata
Od početka ove godine svi umirovljenici koji to žele mogu se vratiti na tržište rada i zaposliti se na četiri sata. ...
Opširnije