Kinezima je Pelješki most strateški važan za ulazak u EU

(Večernji list)

Hrvatski građevinari nemaju više snage za ovako velike i zahtjevne projekte.

Kinezima je Pelješki most strateški važan za ulazak u EU


Povjerenstvo Hrvatskih cesta ima rok od 120 dana da izabere izvođača radova na gradnji Pelješkog mosta između tri pristigle ponude.

Odabir će prema najavama članova povjerenstva, biti okončan puno prije tog roka. A onda slijedi žalbeni rok. Ako bude žalbi, a što je izvjesno, njihovo rješavanje može potrajati dva-tri mjeseca, stoga je realno očekivati da će ugovor s izvođačem radova biti potpisan krajem ili početkom sljedeće godine. To znači da bi dva dijela Hrvatske mogla napokon biti povezana mostom do 2022. jer je rok izgradnje 3,5 godine od potpisivanja ugovora.


Hrvatska građevinska operativa nema više snage za tako velike i zahtjevne projekte

Radovi na gradnji mosta pak bit će vidljivi tek pet-šest mjeseci nakon potpisivanja ugovora jer će izvođač prvi morati obaviti istražne radove, organizirati gradilište i izraditi izvedbeni projekt. A među tim izvođačima radova neće biti hrvatskih tvrtki. Natječaj za Pelješki most pokazao je da hrvatska građevinska operativa nema više snage za tako velike i zahtjevne projekte. Hrvatski građevinari su prije 10-ak godina dobivali gotovo svaki veći posao u cestogradnji pa su tako pobijedili i na prvom natječaju za gradnju Pelješkog mosta, za što su i sklopili ugovor koji je onda zbog nedostatka novca raskinut.

No zato na velika vrata u Hrvatsku sad žele ući moćne kineske građevinske tvrtke. I to ne, kako to one obično vole, direktnom pogodbom s državnom. China Road and Bridges Corporation u Hrvatsku želi doći putem javnog natječaja koji je proveden po strogim pravilima EU jer se gradnja Pelješkog mosta sufinancira iz Unijinih fondova. A natječajna pravila za gradnju mosta bila su vrlo stroga i zato su neki od onih koji su bili zainteresirani za taj posao odustali.

Stoga su na kraju stigle samo tri konačne ponude, iako je na početku 12 tvrtki i konzorcija pokazalo interes za gradnju mosta. Neki od njih su odustali kad su vidjeli da u bitku za Pelješki most kreću i Kinezi jer dobro znaju da njima i nije toliko bitno koliko je projekt isplativ, nego koliko im je strateški važan. A Kinezi bi preko Pelješkog mosta ušli ne u Hrvatsku, nego u EU.  
 
 
Izvor: Večernji.hr
Autor: Josip Bohutinski
Foto: iz dokumentacije za gradnju
Objavljeno: 16. 9. 2017.
Poveznica na izvor

 

Uskršnja košarica ove godine skuplja za 100 kuna

Uskršnja košarica ove godine skuplja za 100 kuna

(N1 Hrvatska)
Istraživanje Nezavisnih hrvatskih sindikata pokazalo je da su cijene ovogodišnjih uskršnjih košarica porasle od jedne do 100 kuna, za koli ...
Opširnije
Agencijski rad: tri po tri mjeseca – i tako dočekaju jubilarnu desetogodišnjicu

Agencijski rad: tri po tri mjeseca – i tako dočekaju jubilarnu desetogodišnjicu

(Faktograf)
Agencijski radnik, odnosno ustupljeni radnik, najčešće je star 25 do 34 godine, ima završenu gimnaziju, strukovnu ili umjetničku srednju ško ...
Opširnije