Je li sudbina drugog mirovinskog stupa ključna za pregovore sa sindikatima?

(N1)
Drugi mirovinski stup jedva preživljava otkako je došao na svijet sada već davne 2002. Do danas se individualizirana štednja trebala gotovo pa izjednačiti....

Je li sudbina drugog mirovinskog stupa ključna za pregovore sa sindikatima?


Drugi mirovinski stup jedva preživljava otkako je došao na svijet sada već davne 2002. Do danas se individualizirana štednja trebala gotovo pa izjednačiti sa prvim stupom koji se temelji na međugenearacijskoj solidarnosti, ali ništa od toga. Štoviše, sada se nagađa da su dani drugog stupa odbrojani.

Nema te reforme od koje, bez obzira koliko čvrsto ju obećavala, bilo koja hrvatska Vlada ne može odustati. Tako je Vlada Andreja Plenkovića, naprimjer, čvrsto obećavala da će 2021. i 2022. povećavati doprinos za drugi mirovinski stup i to za po pola postotnog poena godišnje: s pet posto prvo na 5,5 a onda na 6 posto.

No sada su od toga spremni odustati iz obzira prema "proračunskim mogućnostima", ali i kako bi socijalne partnere, prije svega sindikate, vratili za pregovarački stol. Oni, međutim poručuju kako je uvjet za to samo jedan.

"Prvi minimalni preduvjet je datum održavanja referenduma. Potpisi su skupljeni, ovo se predugo odugovlači, mi smo sasvim sigurni da su uvjeti zadovoljeni, a Vlada opet odugovlači i to bi joj se opet moglo obiti o glavu", upozorava predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

I o temi drugog stupa imaju stav, koji po vladajuće nije nimalo laskav.

"Godinama upozoravamo na visok tranzicijski trošak, grabi se u prvi stup da bi se dalo drugom od kojeg se onda posuđuje novac uz kamate da bi se isplatilo mirovine, to nije održivo", smatra Sever.

Potpredsjednik Vlade iz redova HNS-a Predrag Štromar kaže kako su oni inzistirali da drugi stup ostane i da jača u mirovinskoj reformi i u tome uspjeli.

Iz oporbe poručuju da ih nijedan vladin manevar ne može iznenaditi.

"Referendum u Hrvatskoj se mora provesti, bez obzira na to hoće li Vlada izmijeniti ovu štetnu mirovinsku reformu, referendum se svakako mora provesti iako mene više ništa ne može začuditi kad je u pitanju ova Vlada i nepoštivanje Ustava", kaže predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Ministar rada socijalne partnere pozvao je na prvi sastanak 22. kolovoza, no prilično je izvjesno već sada da do njega neće doći.
 
 
Preuzeto s: nhs.hr

Plaće u Zagrebu i dalje rastu; prosječna sad iznosi 7.546 kuna, što je 1.070 kuna više od hrvatskog prosjeka

Plaće u Zagrebu i dalje rastu; prosječna sad iznosi 7.546 kuna, što je 1.070 kuna više od hrvatskog prosjeka

(Telegram)
Prosječna je zagrebačka plaća za ovaj svibanj 217 kuna veća nego za svibanj prošle godine
...
Opširnije
Samozatajni junaci autocesta: Dalibor i Darko već godinama pomažu putnicima -

Samozatajni junaci autocesta: Dalibor i Darko već godinama pomažu putnicima - "Jurili smo za kombijem da im vratimo - dijete..."

(Dnevnik.hr)
Ukoliko izgubite osobne dokumente ili novac na autocesti, ne brinite jer Dalibor i Darko koji rade u ophodnjama u HAC-u sve nađu i vrate vl ...
Opširnije
Ekonomisti tvrde da nam se crno piše: 'Nova recesija stiže 2020. ili 2021.'

Ekonomisti tvrde da nam se crno piše: 'Nova recesija stiže 2020. ili 2021.'

(Novi list)
Daleko manje ekonomista procjenjuje u aktualnom istraživanju da bi recesija mogla početi već ove godine no što je bio slučaju u istraživanju ...
Opširnije