ISTARSKA INOVACIJA MIJENJA NAČIN UPRAVLJANJA PROMETOM

(Jutarnji list)
VIVA DRONE PATROL
ina Istra će za nadzor prometa koristiti dronove koji mogu letjeti i po kiši

ISTARSKA INOVACIJA MIJENJA NAČIN UPRAVLJANJA PROMETOM


Bina-Istra, tvrtka koja upravlja Istarskim ipsilonom, prva u svijetu koristi se dronom za nadzor prometa na autocesti. Cijeli projekt pod nazivom Viva drone patrol u potpunosti su osmislili stručnjaci Bina-Istre koji su ga prezentirali na internom natječaju za inovacije tvrtke. Testna faza projekta je pri završetku, a rezultati testiranja izuzetno su dobri te će se uskoro dronovi za nadzor prometa na Istarskom ipsilonu koristiti konstantno.

U testnoj fazi dron DJI Matrice 100 koristi se na dionici autoceste Ivoli - Cerovlje. No kako on nije vodootporan, u tijeku je nabava modela 200 koji može letjeti i po kiši. Sam dron potpuno je autonoman te se kreće po unaprijed određenoj ruti. Na njemu je ugrađena HD kamera, a može patrolirati i noću kada se aktivira posebna infracrvena kamera s dodatkom termalnog snimanja, što je korisno u maglovitim uvjetima. Sustav je spojen i s meteostanicom autoceste te ima mogućnost provjere meteoroloških uvjeta prije i tijekom letenja drona. Autonomija drona jest oko 35 minuta, a brzina je do 70 kilometara na sat. Dron leti na visini od 20 do 40 metara, ali nikad iznad same prometnice. Zona zabrane leta jest 25 metara od trase autoceste. Kako dron tijekom leta ne bi odvraćao pozornost vozača na autocesti, dron je u neutralnoj boji kako bi se stopio s okolinom i bio što manje zamjetljiv.

Tijekom leta dron šalje sliku s autoceste u Centar za kontrolu prometa, a operateri, u slučaju potrebe, mogu zaustaviti letjelicu narediti joj vraćanje i lebdenje iznad određene točke. Visokokvalitetna rezolucija slike operateru daje uvid u najsitnije detalje na prometnici – od oštećenja kolnika, životinja na cesti, ostavljenog predmeta i slično. To omogućuje mnogo bržu intervenciju ophodara, koji kad prime informaciju mogu odmah izaći na teren.

U Bina-Istri najavljuju kako će uskoro krenuti u nadzor prometa s dva drona, a za pokrivanje cijelog Ipsilona trebat će šest do sedam dronova. Snimke napravljene dronom u budućnosti bi mogle pomoći i policiji u hvatanju nesavjesnih vozača, kod prometnih nesreća ili kontrole prometa tijekom ljetnih mjeseci.

Projekt Viva Drone Patrol dobio je u Parizu 2016. godine prvu nagradu na međunarodnom natječaju inovacija, a interes za njega pokazalo je više tvrtki u svijetu koje se bave upravljanjem u cestovnom i željezničkom prometu.
 
 
Izvor: Jutarnji.hr
AUTOR: Krešimir Žabec
Foto: Srećko Niketić /Hanza Media
Objavljeno: 12. 3. 2018.
Poveznica na izvor

BELJAK I HSS OGORČENI ZBOG PLENKOVIĆA 'Ovo je možda njegova najskandaloznija izjava do sada!'

BELJAK I HSS OGORČENI ZBOG PLENKOVIĆA 'Ovo je možda njegova najskandaloznija izjava do sada!'

(Jutarnji list)
NEPRIMJERENA PORUKA PREMIJERA
HSS je u ponedjeljak ocijenio da je izjava premijera Andreja Plenkovića o nižoj cijeni rada u Hrvatskoj ...
Opširnije
Sledit će vam se krv u žilama! Plenkovićeva Vlada u užasavajućem pothvatu

Sledit će vam se krv u žilama! Plenkovićeva Vlada u užasavajućem pothvatu

(Dnevno.hr)
Imajući u vidu broj onih koji odlaze iz Hrvatske, a kada se pak paralela povuče s onima koji ostaju u našoj zemlji, uskoro bismo se mogli pr ...
Opširnije
Još jedan grad sprema zabranu rada nedjeljom:

Još jedan grad sprema zabranu rada nedjeljom: "Sad je pravo vrijeme za to"

(Dnevnik.hr)
TRGOVCIMA NUDE DVIJE OPCIJE
I ovu je nedjelju svaki treći Hrvat proveo na poslu, a najveći dio njih u trgovini. Nakon što je je Općina I ...
Opširnije