Hrvatske ceste i autoceste jednake kvalitete kao i danske, njemačke...

(Večernji list)
Na ljestvici Svjetskog ekonomskog foruma, što se tiče cesta, bolji smo od, primjerice, Italije, Belgije, Finske.

Hrvatske ceste i autoceste jednake kvalitete kao i danske, njemačke...


Prema izvješću Svjetskog ekonomskog foruma o konkurentnosti za 2017. i 2018. godinu, hrvatske ceste i autoceste među najboljima su u svijetu. U konkurenciji 137 zemalja Hrvatska s prosječnom ocjenom 5,5 s Danskom, Omanom, Njemačkom, Španjolskom, Katarom, Švedskom i Luksemburgom dijeli 13. mjesto na svjetskoj ljestvici najboljih cestovnih infrastruktura. Tako najvišu prosječnu ocjenu 6,4 imaju Ujedinjeni Arapski Emirati, dok se iza skupine zemalja s prosječnom ocjenom u kojoj je Hrvatska nalaze neke bitno razvijenije zemlje poput Ujedinjenog Kraljevstva, Irske, Belgije, Italije ili Finske.

Od zemalja u okruženju, Slovenija se nalazi na 51., Mađarska 62, Srbija 100., a BiH na 109. mjestu. Najniže rangirana europska zemlja je Ukrajina (130. mjesto) s prosječnom ocjenom 2,4. U Hrvatskim autocestama kažu da je nedavno provedena studija Prometnog fakulteta u Zagrebu o sigurnosti na autocestama pokazala da Hrvatska ima jednu od najkvalitetnijih mreža autocesta. Prema rezultatima te studije, 96 posto autocesta kojima upravlja HAC ima nisku i srednje nisku stopu prometnih nesreća, odnosno 43 posto dionica ima nisku stopu, 52,5 posto ima srednje nisku stopu prometnih nesreća.

Samo četiri posto dionica ima pak srednju stopu.

Srednje visoku i visoku stopu rizika nema nijedna HAC-ova dionica. U toj tvrtki navode i da će ove godine uložiti 90 milijuna kuna u redovno održavanje, dok će u izvanredno uložiti dodatnih 300 milijuna kuna, a sve kako bi se dodatno podigla razina sigurnosti sudionika u prometu.
 
 
 
Izvor: Večernji.hr
Autor: Josip Bohutinski
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL, screenshot
Objavljeno: 7. 6. 2018.

Poveznica na izvor
 
 
 
Na autocesti u blizini njemačkog grada Tribseesa pojavila se velika rupa.
(Foto: DPA/Pixsell)

Dobra je vijest da je Hrvatska skočila na listi globalne konkurentnosti. Loša da je to samo zbog promjene metodologije

Dobra je vijest da je Hrvatska skočila na listi globalne konkurentnosti. Loša da je to samo zbog promjene metodologije

(Novi list)
Od zemalja u okruženju, ispred Hrvatske plasirane su Slovenija (na 35. mjestu), Mađarska (48.), Bugarska (51.), Rumunjska (52.) i Srbija (65 ...
Opširnije
Svjetsko istraživanje: Hrvatska ima najgori javni sektor nakon Venezuele

Svjetsko istraživanje: Hrvatska ima najgori javni sektor nakon Venezuele

(Index)
JUČER je objavljena ljestvica globalne konkurentnosti za 2018. godinu, na kojoj se Hrvatska nalazi na 68. mjestu među 140 gospodarstava svijeta, ...
Opširnije