Hrvatska: europski rekorder u fleksibilizaciji tržišta rada

(Bilten.org)
Polako, ali sigurno, hrvatski medijski prostor napušta notorna figura lijenog, socijalističkim mentalitetom zakinutog radnika koji svojim navikama koči ekonomski razvoj.

Hrvatska: europski rekorder u fleksibilizaciji tržišta rada


Odvija se ta evakuacija tiho, izostaju velebni kolumnistički zaključci ili, nedajbože, ambicioznije političke ideje. Ipak, trend vrijedi zabilježiti.

Naravno, figura neće biti nikad do kraja odagnana iz prostog razloga što radničke plaće i prava nikad neće nestati iz poslovnih bilanci. A tamo su uvijek samo trošak.

No, više nisu i ključni krivci. Taj novi status im nije pao s neba: krvavo su ga zaradili. Promjenu statusa nagovijestio je još ljetos guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić. Tada je naprosto zaključio: hrvatsko tržište rada je fleksibilizirano. Drugim riječima, radnicima smo uspjeli – zakonskim i drugim putevima – uskratiti većinu poluga otpora samovolji poslodavaca. Vujčićeve riječi potvrđuje i novo istraživanje Eurostata koje je proteklog tjedna stidljivo zabilježeno u hrvatskim medijima.

Naime, podaci kažu da je Hrvatska apsolutni europski rekorder u postotku prekarno zaposlenih. Prekarnost je u ovom slučaju precizno definirana i obuhvaća one zaposlene na ugovor do 3 mjeseca. A u Hrvatskoj je takvih radnika u 2016. bilo čak 8,4%. Možda na prvu brojka ne zvuči pretjerano šokantno, ali ako znamo da se na drugom mjestu nalazi Francuska s tek 4,8% prekarno zaposlenih radnika, bit će i više nego jasno koliko smo odmaknuli u "fleksibilizaciji”.

Sve očitija pozicija radnika, kao i otvaranje tržišta rada na europskom Zapadu, nagnali su poslodavce i njihove medijske glasnogovornike i poslušnike, na nešto drukčiju retoriku. Pa čak i na, državnim subvencijama potpomognuto, povećanje plaća u turizmu. Ipak, trenutni odnos snaga ne ulijeva nadu u bilo kakvu političku korist odove promjene medijskog statusa radnika. Jedini predvidljivi politički učinak fleksibilizacije tržišta rada jest daljnje sijanje mržnje prema "uhljebima”. A takav učinak sigurno neće dovesti do poboljšanja pozicije radnika u privatnom sektoru.
 
 
Preuzeto s: nhs.hr
Izvor: Bilten.org


Po odlasku u mirovinu radi samo 10.000 umirovljenika

Po odlasku u mirovinu radi samo 10.000 umirovljenika

POVRATAK STARIJIH NA TRŽIŠTE RADA

Ostvarivanje prava na rad traži se za sve kategorije umirovljenih hrvatskih građana
...
Opširnije
Usporedili smo cijene hrane u Hrvatskoj, Njemačkoj i Irskoj

Usporedili smo cijene hrane u Hrvatskoj, Njemačkoj i Irskoj

(24sata)
Uspoređujući metropole Hrvatske, Irske i Njemačke, cijene namirnica u supermarketima u Dublinu su veće za 45,45 posto, a u Berlinu za 23,59 pos ...
Opširnije
Alarmantni podaci: U posljednjih 38 godina hrvatska ekonomija 30 godina je stagnirala

Alarmantni podaci: U posljednjih 38 godina hrvatska ekonomija 30 godina je stagnirala

(Novac.hr)
Analiza nizozemskih ekonomista
Komentirajući istup Gordane Deranje, predsjednice Hrvatske udruge poslodavaca, u kojem je ustvrdila kako se ...
Opširnije