HAC u obnovu autoceste A4 ulaže 300 milijuna kuna, trećinu u Međimurju

(Lokalni.večernji.hr)
Ulaganje u nekad najmoderniji granični prijelaz u Hrvatskoj
Infrastruktura propada, a u planu je uvođenje novih ugostiteljskih, turističkih i gospodarskih sadržaja, ističe župan Matija Posavec

HAC u obnovu autoceste A4 ulaže 300 milijuna kuna, trećinu u Međimurju


U obnovu autoceste A4 od Goričana do Zagreba Hrvatske autoceste ove i iduće godine izdvojit će više od 100 milijuna kuna za dio koji prolazi kroz Međimurje. Postavit će se novi sloj asfalta i izgraditi čvor kojim će se povezati autocesta i infrastruktura na starom graničnom prijelazu Goričan koji bi napokon trebao dobiti nove sadržaje. U taj prijelaz, koji je izgubio na važnosti nakon izgradnje novog na samoj autocesti, uložit će se 21 milijun kuna.


Međimurje veliko gradilište

O tome je župan Matija Posavec razgovarao sa šefom Uprave HAC-a dr. sc. Borisom Huzjanom, članom uprave HAC-a Stjepanom Baranašićem i direktorom Sektora za investicije i EU fondove Miodragom Furdinom. Kako bi se osigurao pristup postojećim objektima na starom prijelazu iz svih smjerova, uključujući i pristup na autocestu, predviđena je rekonstrukcija spoja u puni čvor.

– Međimurje je veliko gradilište, puno se ulaže u obrazovanje i zdravstvo, no naši apeli i potrebe vezani su za ulaganje i u cestovnu infrastrukturu. Osim potrebe gradnje cestovnih obilaznica Nedelišća, Čakovca, Preloga i Murskog Središća, investicije u nadležnosti Hrvatskih cesta, drago mi je da postoji razumijevanje i odluka Hrvatskih autocesta za rješavanje problema o kojem se govori posljednjih deset godina, u koju će biti uloženo više od 20 milijuna kuna. Infrastruktura na nekad najmodernijem graničnom prijelazu u Hrvatskoj propada, a njena revitalizacija, uvođenje novih ugostiteljskih, turističkih i gospodarskih sadržaja imalo bi veliku korist za taj dio Međimurja – istaknuo je Posavec.


Lakše upravljanje


Natječaj za izgradnju čvora planira se u rujnu ove godine, a radovi će započeti odmah po odabiru izvođača. Predsjednik Uprave HAC-a Huzjan najavio je da će u autocestu A4 u ovoj i 2019. uložiti oko 300 milijuna kuna, od čega u Međimurju oko 100 milijuna.

– Osim rekonstrukcije spoja na graničnom prijelazu Goričan, planiramo rekonstruirati prateći uslužni objekt Varaždin za kojim postoji velika potreba, a uz značajna sredstva koja ulažemo u održavanje dionice A4, planiramo sanirati mnoge objekte, kolničke zastore, zidove za zaštitu od zračne buke, odbojne ograde i drugo što je potrebno da možemo bolje upravljati prometnim tokom – nabrojao je.

Sanirat će se, uz ostalo, oštećenja na nadvožnjacima na čvorovima Čakovec i Goričan.
 
 
Izvor: Lokalni.vecernji.hr
Piše: Ivica Beti
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL - screenshot
Objavljeno: 3. 9. 2018.

Poveznica na izvorJoš o istoj temi:

Varaždinske vijesti
Kreće kompletna modernizacija autoceste na području Međimurja

Dobra je vijest da je Hrvatska skočila na listi globalne konkurentnosti. Loša da je to samo zbog promjene metodologije

Dobra je vijest da je Hrvatska skočila na listi globalne konkurentnosti. Loša da je to samo zbog promjene metodologije

(Novi list)
Od zemalja u okruženju, ispred Hrvatske plasirane su Slovenija (na 35. mjestu), Mađarska (48.), Bugarska (51.), Rumunjska (52.) i Srbija (65 ...
Opširnije
Svjetsko istraživanje: Hrvatska ima najgori javni sektor nakon Venezuele

Svjetsko istraživanje: Hrvatska ima najgori javni sektor nakon Venezuele

(Index)
JUČER je objavljena ljestvica globalne konkurentnosti za 2018. godinu, na kojoj se Hrvatska nalazi na 68. mjestu među 140 gospodarstava svijeta, ...
Opširnije