Građani ne znaju da je liječenje u inozemstvu pravo iz Direktive EU

(Jutarnji list)
GOTOVO NITKO NE ZNA ZA OVO PRAVO
Prva epizoda emisije “Revizija” koja se u ponedjeljak emitirala na Al Jazeeri Balkans i na portalu Jutarnji.hr s temom Spinraza otvorila je pitanje koliko su, zapravo, građani upoznati sa svojim pravima....

Građani ne znaju da je liječenje u inozemstvu pravo iz Direktive EU


Voditelj i urednik emisije Robert Tomić Zuber navodi kako je tema bila vezana uz liječenje djece teško oboljele od spinalne mišićne atrofije i vapaje roditelja za lijekom koji je na europskom tržištu dostupan otprije godinu dana.

- Poznato je da nisu još sva djeca dobila lijek, a prema najnovijim odlukama ona koja su na respiratoru i nisu predviđena za korištenje skupocjenog lijeka. Ipak, dok smo snimali dokumentarni dio emisije, shvatili smo kako zapravo gotovo nitko nije upoznat s direktivom koja omogućava liječenje izvan Hrvatske, i to ne samo u slučaju SMA, nego općenito - pojašnjava Zuber.


Direktiva

Naime, protagonisti prve "Revizije”, koja se radi u suradnji s Jutarnjim listom, došli su do saznanja da postoji Europska direktiva o prekograničnom liječenju pacijenata. Ona je implementirana u hrvatske zakone i kada dođe do ugroze života ili dostupnosti lijeka u nerazmjernom roku, tada za lijek ili liječenje, prema pravnim tumačenjima direktive, nije potrebna dozvola HZZO-a.

- Činjenica je da građani nisu upoznati s tim i ja kao majka bolesnog djeteta za to nisam znala - rekla je Ana Alapić, majka teško bolesnog Mate i predsjednica udruge Kolibrići.

Ostali sudionici emisije proučili su direktivu i jasno iščitali da ako postoji određeni standard liječenja ili terapija prisutna unutar EU, a ne može se odraditi u našoj zemlji, ona se primjenjuje izvan RH.

U hitnim se slučajevima čak ne treba tražiti ni odobrenje HZZO-a. Dakle, odete se liječiti i onda naknadno tražite povrat novca. U dokumentu koji je na snazi od ulaska u EU, dakle već gotovo pet godina, jasno je naznačeno - troškove prekogranične zdravstvene zaštite nadoknađuje ili izravno podmiruje država članica...


Razumni rok

- Dakle, prema direktivi i praksi Europskog suda pravde nije dovoljno da je lijek dostupan, on mora biti dostupan u razumnom roku. No, nažalost, roditelji to ne znaju i ne znaju kako to zahtijevati. Čak i oni koji su uključeni za takvu mogućnost nisu znali - pojašnjava Ana Bobinac, doktorica ekonomike zdravstva.

Roditelji su tako dosad znali samo da imaju mogućnost odlaska u inozemstvo na liječenje preko HZZO-a, i to tako da prethodno uz brojne pretrage liječnički tim šalje mišljenje HZZO-u koji odobrava ili ne odobrava liječenje izvan Hrvatske.

Bivši ministar Siniša Varga za "Reviziju” je rekao kako HZZO od ulaska u EU ima dvije prakse za liječenje u inozemstvu. Jedan je način klasični preko HZZO-a, a drugi je izdavanje takozvane S2 uputnice za liječenje u inozemstvu sukladno Direktivi o prekograničnom liječenju i pružanju zdravstvenih usluga koja je novitet.

- Izdavanje S2 uputnice nije sporno, to je u zakonu, no činjenica je da morate imati partnera koji treba primiti tu S2 uputnicu. To nije skriveno, ali se jednostavno radi o provođenju direktive koja je u začetku u gotovo cijeloj Europi i zbog toga se favorizira korištenje stare metode - rekao je Varga.
 
 
Izvor: Jutarnji.hr
AUTOR: Ivana Krnić
Objavljeno: 4. 5. 2018.
Poveznica na izvor


Dobra je vijest da je Hrvatska skočila na listi globalne konkurentnosti. Loša da je to samo zbog promjene metodologije

Dobra je vijest da je Hrvatska skočila na listi globalne konkurentnosti. Loša da je to samo zbog promjene metodologije

(Novi list)
Od zemalja u okruženju, ispred Hrvatske plasirane su Slovenija (na 35. mjestu), Mađarska (48.), Bugarska (51.), Rumunjska (52.) i Srbija (65 ...
Opširnije
Svjetsko istraživanje: Hrvatska ima najgori javni sektor nakon Venezuele

Svjetsko istraživanje: Hrvatska ima najgori javni sektor nakon Venezuele

(Index)
JUČER je objavljena ljestvica globalne konkurentnosti za 2018. godinu, na kojoj se Hrvatska nalazi na 68. mjestu među 140 gospodarstava svijeta, ...
Opširnije