Građani ne znaju da je liječenje u inozemstvu pravo iz Direktive EU

(Jutarnji list)
GOTOVO NITKO NE ZNA ZA OVO PRAVO
Prva epizoda emisije “Revizija” koja se u ponedjeljak emitirala na Al Jazeeri Balkans i na portalu Jutarnji.hr s temom Spinraza otvorila je pitanje koliko su, zapravo, građani upoznati sa svojim pravima....

Građani ne znaju da je liječenje u inozemstvu pravo iz Direktive EU


Voditelj i urednik emisije Robert Tomić Zuber navodi kako je tema bila vezana uz liječenje djece teško oboljele od spinalne mišićne atrofije i vapaje roditelja za lijekom koji je na europskom tržištu dostupan otprije godinu dana.

- Poznato je da nisu još sva djeca dobila lijek, a prema najnovijim odlukama ona koja su na respiratoru i nisu predviđena za korištenje skupocjenog lijeka. Ipak, dok smo snimali dokumentarni dio emisije, shvatili smo kako zapravo gotovo nitko nije upoznat s direktivom koja omogućava liječenje izvan Hrvatske, i to ne samo u slučaju SMA, nego općenito - pojašnjava Zuber.


Direktiva

Naime, protagonisti prve "Revizije”, koja se radi u suradnji s Jutarnjim listom, došli su do saznanja da postoji Europska direktiva o prekograničnom liječenju pacijenata. Ona je implementirana u hrvatske zakone i kada dođe do ugroze života ili dostupnosti lijeka u nerazmjernom roku, tada za lijek ili liječenje, prema pravnim tumačenjima direktive, nije potrebna dozvola HZZO-a.

- Činjenica je da građani nisu upoznati s tim i ja kao majka bolesnog djeteta za to nisam znala - rekla je Ana Alapić, majka teško bolesnog Mate i predsjednica udruge Kolibrići.

Ostali sudionici emisije proučili su direktivu i jasno iščitali da ako postoji određeni standard liječenja ili terapija prisutna unutar EU, a ne može se odraditi u našoj zemlji, ona se primjenjuje izvan RH.

U hitnim se slučajevima čak ne treba tražiti ni odobrenje HZZO-a. Dakle, odete se liječiti i onda naknadno tražite povrat novca. U dokumentu koji je na snazi od ulaska u EU, dakle već gotovo pet godina, jasno je naznačeno - troškove prekogranične zdravstvene zaštite nadoknađuje ili izravno podmiruje država članica...


Razumni rok

- Dakle, prema direktivi i praksi Europskog suda pravde nije dovoljno da je lijek dostupan, on mora biti dostupan u razumnom roku. No, nažalost, roditelji to ne znaju i ne znaju kako to zahtijevati. Čak i oni koji su uključeni za takvu mogućnost nisu znali - pojašnjava Ana Bobinac, doktorica ekonomike zdravstva.

Roditelji su tako dosad znali samo da imaju mogućnost odlaska u inozemstvo na liječenje preko HZZO-a, i to tako da prethodno uz brojne pretrage liječnički tim šalje mišljenje HZZO-u koji odobrava ili ne odobrava liječenje izvan Hrvatske.

Bivši ministar Siniša Varga za "Reviziju” je rekao kako HZZO od ulaska u EU ima dvije prakse za liječenje u inozemstvu. Jedan je način klasični preko HZZO-a, a drugi je izdavanje takozvane S2 uputnice za liječenje u inozemstvu sukladno Direktivi o prekograničnom liječenju i pružanju zdravstvenih usluga koja je novitet.

- Izdavanje S2 uputnice nije sporno, to je u zakonu, no činjenica je da morate imati partnera koji treba primiti tu S2 uputnicu. To nije skriveno, ali se jednostavno radi o provođenju direktive koja je u začetku u gotovo cijeloj Europi i zbog toga se favorizira korištenje stare metode - rekao je Varga.
 
 
Izvor: Jutarnji.hr
AUTOR: Ivana Krnić
Objavljeno: 4. 5. 2018.
Poveznica na izvor


PRVI PUT CIJELA RUTA: KAKO ĆE IZGLEDATI PUT PREMA JUGU PREKO PELJEŠKOG MOSTA Sve ceste, tuneli, vijadukti i manji mostovi na novom putu do Dubrovnika

PRVI PUT CIJELA RUTA: KAKO ĆE IZGLEDATI PUT PREMA JUGU PREKO PELJEŠKOG MOSTA Sve ceste, tuneli, vijadukti i manji mostovi na novom putu do Dubrovnika

(Jutarnji list)
NOVI PRAVAC
Kako bi se zaobišla granica, osim Pelješkog mosta gradit će se još 3 mosta, 2 vijadukta, 4 tunela, dva vidikovca i prijel ...
Opširnije
Most Slobode u Zagrebu je građen 1950. i na njemu nije napravljena rekonstrukcija koja je hitno potrebna

Most Slobode u Zagrebu je građen 1950. i na njemu nije napravljena rekonstrukcija koja je hitno potrebna

(Poslovni dnevnik)
Pomoćnik ministra graditeljstva Željko Uhlir prokomentirao je rušenje vijadukta u Genovi, ali i sigurnost naših mostova.
...
Opširnije
S GODIŠNJEG ODMORA U BANKROT: KAKO (NE) LJETUJU HRVATI

S GODIŠNJEG ODMORA U BANKROT: KAKO (NE) LJETUJU HRVATI

(Globus)
GLOBUS IMA REZULTATE ISTRAŽIVANJA
Njih 43% kupa se na moru, a 57% doma u lavoru, čak ni zaposleni ne može kod nas platiti hotel ...
Opširnije