Bina Istra pokrenula projekt studentskih inovacija

(Večernji list)
U zagrebačkom hotelu Westin održana je finalna prezentacija i dodjela nagrada za Natječaj studentskih inovacija Bina Istre.
Ministar Butković uručio nagradu za najinovativniju ideju

Bina Istra pokrenula projekt studentskih inovacija


U zagrebačkom hotelu Westin održana je finalna prezentacija i dodjela nagrada za Natječaj studentskih inovacija Bina Istre. Na natječaj koji je objavljen početkom ožujka prijavilo se pet stotina studenata sa sedam fakulteta iz Zagreba, Rijeke i Pule. Radi se o inovacijama koje imaju naglasak na sigurnosti na autocestama, optimizaciji poslovanja, zaštiti okoliša, energetskoj učinkovitosti, modernizaciji procesa i zadovoljstvu korisnika. Sve ukupno je predano četrdeset i osam projekata.

Studenti su se mogli natjecati u pet kategorija.

Komercijalne i marketinške inovacije, Inovacije u upravljanju i održavanju/izvanredno održavanje, Inovacije u kontroli troškova-financije-pravo-IT, Inovacije u sustavu naplate cestarine i pristup prema klijentima.

Od jedanaest radova koji su ušli u najuži izbor njih pet je financijski nagrađeno sa iznosima od pet do petnaest tisuća kuna.

- Prvo nagrađeni sa petnaest tisuća kuna je Marko Tolić iz Zagrebačke škola ekonomije i managementa sa projektom SUSTAV NAGRAĐIVANJA I PENALIZIRANJA KORISNIKA ZA PRIDRŽAVANJE OGRANIČENJA BRZINE

- Drugo nagrađeni sa deset tisuća kuna je je Robert Perkat iz Politehnike Pula sa projektom SUSTAV ZA DETEKCIJU PROMETNIH NESREĆA

- Treće nagrađeni sa osam tisuća kuna je Tim - F&&M iz Fakulteta informatike u Puli sa projektom NCP (NON-CASH PAYMENT)

Posebnom financijskom nagradom nagrađena su dodatno dva projekta

- Sa pet tisuća kuna nagrađen je Ivan Vukelić iz Veleučilišta u Rijeci sa projektom ZAJEDNO ZA VEĆU SIGURNOST NA Y

- te je sa istim iznosom nagrađen Građevinski fakultet Rijeka sa projektom SOLARNI PANELI KAO GLAVNI IZVOR ENERGIJE

Nagrađene inovativne ideje bit će razvijene u suradnji s MMPI, MUP-om te upraviteljima autocesta u RH.

Projekt je proveden u 8 fakulteta u Zagrebu, Rijeci i Puli. Veleučilište u Rijeci, Stručni studiji prometa Ekonomski fakultet Rijeka, Građevinski fakultet u Rijeci, Ekonomski fakultet u Puli, Zagrebačka škola za ekonomiju i management, Građevinski fakultet u Zagrebu te Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu.

Svečanoj dodjeli nagrada nazočili su ministar mora, prometa i infrastrukture, g. Oleg Butković, državna tajnica Ministarstva znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Branka Ramljak, dekani fakulteta, studenti sudionici natječaja, koncesionari autocesta u Hrvatskoj (HAC, ARZ, AZM), županijske uprave za ceste Istarske i Primorsko goranske županije, predstavnici Istarske i Primorsko goranske županije te generalni direktor Bina-Istre d.d. Dario Silić koji je bio ujedno i domaćin skupa.

Tom je prilikom g. Silić istaknuo kako je izuzetno ponosan što je bio u prilici nagraditi najoriginalnije i najinovativnije studente, koji su svoje ideje kvalitetno uobličili i predstavili te time pokazali temeljit pristup razrade svoje inovacije. Projekt Natječaj za studentske inovacije pokrenut je s ciljem uključivanja akademske zajednice u rad Bina-Istre i poticanja lakšeg ulaska mladih na tržište rada. Spajanje studenata sa realnim sektorom dobitna je kombinacija za sve nas. Njima ćemo dati priliku da tu svoju inovaciju i realiziraju uz podršku naših stručnih službi. Nadam se da će ovakve inicijative postati praksa kod nas naglasio je Silić koji se na kraju zahvalio svima koji su sudjelovali na natječaju.

Komentirajući sam natječaj i nagrađene Državna tajnica Ministarstva znanosti i obrazovanja Branka Ramljak istaknula je kako se iz prezentacije projekata vidjelo kako se radilo timskom rad gdje su se izmjenjivale ideje, gdje su studenti naučili kako raditi u timu te su se koristile digitalne tehnologije. To je sve ono što mi kao ministarstvo želimo da se koristi i dalje. Čestitam mentorima i profesorima koji su podržali i prepoznali kvalitetne ideje i entuzijazam njihovih studenata. Svaka od ovih ideja biti će nadahnuće ostalima. Zahvaljujući Bina Istri omogućeno je povezivanje tržišta, poslodavca i obrazovanja. Državna tajnica Ramljak je naglasila kako je vidljivo da nisu samo javna sveučilišta na tržištu znanja već su tu stručni i sveučilišni studiji, što znači da se na svim našim visokim učilištima pridaje velika pozornost izvrsnosti te prenošenju znanja.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture g. Oleg Butković potvrdio je kako se druga B2 faza gradnje Ipsilona priprema te da će dovršetkom druge cijevi kroz Učku te dionice do Matulja dovršiti cijeli projekt. Osim kvalitetnom gradnjom i upravljanjem Bina Istre koja uspješno gospodari Ipsilonom i ovaj je projekt podjednako značajan jer se dala prilika mladim ljudima sa osam hrvatskih fakulteta. Ovo je jedinstvena prilika mladima da se direktno uključe u tržište kroz realni sektor. Nakon što smo izgradili autoceste koje su generirale turistički i gospodarski razvoj, uspješno završavamo koridor 5C te autocestu do Dubrovnika čim ćemo zaokružiti cijelu cestovnu infrastrukturu u Hrvatskoj. Ono šte je sada pred nama je stabiliziranje cestarskog sustava kroz financijsko i poslovno restruktuiranje. Dok je jedan od najvećih izazova kako sustav učiniti održivim kroz novi sustav naplate cestarina i unaprijeđenja sigurnosti na prometnicama.
 
 

Izvor: Večernji.hr
Autor: PR članak
Foto: Promo
Objavljeno: 15. 10. 2018.

Poveznica na izvor

Još o istoj temi:

Istarski.hr

Bina Istra nagradila inovativne studente, među njima i Puljani

Sever: Hrvatska je rekorder po zapošljavanju na određeno

Sever: Hrvatska je rekorder po zapošljavanju na određeno

(HRT)
Može li inicijativa triju sindikalnih središnjica'67 je previše' skupiti od 27. travnja do 11. svibnja dovoljno potpisa za referendum koji bi sru ...
Opširnije
'Nismo zreli za podizanje radnog vijeka'

'Nismo zreli za podizanje radnog vijeka'

(Sbplus.hr)
INICIJATIVA '67 JE PREVIŠE' U SL. BRODU
Podatak koji govori o zdravim godinama nakon 65 godina starosti, govori da je u Hrvatskoj taj bro ...
Opširnije
'Potpuna je dezinformacija kako neće svi radnici ići u mirovinu s 67 godine'

'Potpuna je dezinformacija kako neće svi radnici ići u mirovinu s 67 godine'

(Večernji list)
67 je previše
Sindikalni čelnici i članovi Organizacijskog odbora upoznali su lokalne aktiviste sa svim detaljima organizacije i prov ...
Opširnije