Apel vozačima, hitni koridor je dio prometne kulture!

(Autoportal)
Pozivamo sve vozače da pravilnim postupanjem u prometu, interventnim službama omoguće što brži dolazak na mjesta nesreća i tako pomognu u spašavanju života. Hitni koridor spašava život

Apel vozačima, hitni koridor je dio prometne kulture!


Kako prenosi HAK, na naplatnoj postaji Lučko u Zagrebu, predstavljena je kampanja „Hitni koridor spašava život", prilikom koje su predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Hrvatskog autokluba, Hrvatske vatrogasne zajednice, te Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka-Zagreb, vozačima dijelili vodu i višejezične letke o hitnom koridoru.

Također, po uzoru na europske zemlje postavljeno je više informativnih panoa na nadvožnjacima iznad autocesta koji na jednostavan način pokazuju kako se u slučaju prolaska interventnih vozila formira Hitni koridor.

Cilj edukativne akcije je osvješćivanje javnosti o  važnosti formiranja Hitnog koridora, s obzirom na činjenicu da smo u srcu turističke sezone kada se višestruko povećava promet na našim autocestama. Povećanje  prometa na žalost  rezultira i povećanjem broja prometnih nesreća. U takvim situacijama  važno je da vozila hitne pomoći,  MUP-a ili vatrogasna navalna vozila što prije stigne  do mjesta nesreće. Da bi interventna vozila brzo i sigurno stigla do mjesta nesreće te pomogli unesrećenima, a time u većini slučajeva i spasili nečiji život, potrebno je omogućiti njihov prolazak formiranjem tzv. Hitnog koridora.

Vrijedi istaknuti kako je veliki požar na području Šibenika izazvao opet veliki interes, ali i sami vatrogasci su ovaj put pohvalili sudionike u prometu.

 
Hitni koridor formira se tako da se vozila koja se nalaze u desnoj traci pomaknu što više udesno, a vozila koja se nalaze u lijevoj traci što više ulijevo. Stvaranje Hitnog koridora propisano je i Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, čl. 152. Na žalost, ovo pravilo u praksi funkcionira samo ako se svi vozači pridržavaju i dopuštaju interventnim vozilima neometan prolaz do mjesta nesreće.

U cilju podizanja svijesti vozača o važnosti formiranja Hitnog koridora, HAC je ove godine pokrenuo edukativnu kampanju koju uz partnere podržavaju i ostali koncesionari autocesta u Hrvatskoj.
 
Ispred Hrvatskog autokluba, u akciji sudjeluju tehnički savjetnik Marin Morava i voditeljica Informativnog centra gđa. Irena Čačić koja je tom prilikom izjavila: „Hrvatski autoklub podržava ovu akciju promocije Hitnog koridora. Želja nam je kao institucije koja informira sve vozače o stanju i prohodnosti cesta u RH, povećati sigurnost na našim cestama. Ova inicijativa tome doprinosi jer omogućuje bržu reakciju žurnih službi i zato rado sudjelujemo u ovakvoj akciji. Upravo naše vučne službe i mehaničari često teško dolaze do vozača koji imaju problema s vozilom, a njihovim bržim dolaskom, ubrzala bi se normalizacija prometa. Ističem da je sigurnost svih djelatnika koji pomažu vozačima na cesti od vitalne važnosti za nesmetano odvijanje prometa".

Prednosti Hitnog koridora:
- jasna i jednostavna pravila ponašanja vozača,
- brz prolazak interventnih vozila do mjesta nesreće,
- brzo pružanje pomoći unesrećenima u okviru zlatnog sata,
- povećanje šanse za preživljavanje žrtava nesreće veće od 85% posto,
- prepoznatljivo pravilo ponašanja kao i u drugim europskim zemljama Slovenija, Austrija, Njemačka…

Pridržavanje obveze o formiranju Hitnog koridora za vozača je „mali pomak" lijevo ili desno, dok je za unesrećenog koridor prema životu.

Izvor: HAK.hr

 
Izvor: Autoportal.hr
Autor: Roberto Baždo 
Objavljeno: 28. 7. 2019.
Izvor podataka za ovaj članak: HAK.hr

Plaće u Zagrebu i dalje rastu; prosječna sad iznosi 7.546 kuna, što je 1.070 kuna više od hrvatskog prosjeka

Plaće u Zagrebu i dalje rastu; prosječna sad iznosi 7.546 kuna, što je 1.070 kuna više od hrvatskog prosjeka

(Telegram)
Prosječna je zagrebačka plaća za ovaj svibanj 217 kuna veća nego za svibanj prošle godine
...
Opširnije
Samozatajni junaci autocesta: Dalibor i Darko već godinama pomažu putnicima -

Samozatajni junaci autocesta: Dalibor i Darko već godinama pomažu putnicima - "Jurili smo za kombijem da im vratimo - dijete..."

(Dnevnik.hr)
Ukoliko izgubite osobne dokumente ili novac na autocesti, ne brinite jer Dalibor i Darko koji rade u ophodnjama u HAC-u sve nađu i vrate vl ...
Opširnije
Ekonomisti tvrde da nam se crno piše: 'Nova recesija stiže 2020. ili 2021.'

Ekonomisti tvrde da nam se crno piše: 'Nova recesija stiže 2020. ili 2021.'

(Novi list)
Daleko manje ekonomista procjenjuje u aktualnom istraživanju da bi recesija mogla početi već ove godine no što je bio slučaju u istraživanju ...
Opširnije